Początek jesieni

31 stycznia 2020

Karp smażony

Ryby należy jeść jak najczęściej, są bardzo zdrowe i smaczne. Karp to ryba słodkowodna, kojarzy się z wigilią, ale podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty smakuje o każdej porze roku.


Składniki:

  • karp
  • sok z cytryny
  • cebula
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  •  2-3 łyżki mąki
  • masło klarowane lub olej


Wykonanie:
Karpia wypaproszyć, oczyścić, odciąć łeb i płetwy, podzielić na dzwonka i dokładnie umyć. Karpia obłożyć pokrojoną cebulą i zalać mlekiem, aby pozbyć się zapachu mułu, niech tak postoi w lodówce 1 godzinę. Następnie osuszyć dzwonka, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby ryba się zamarynowała. Po godzinie wyjąć karpia, obsuszyć. Na talerz wsypać 2-3 łyżki mąki, dzwonka obtoczyć z każdej strony w mące. Na patelni rozgrzać klarowane masło i smażyć karpia najpierw na dużym grzaniu, a potem dosmażyć zmniejszając grzanie. Rybę podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

30 stycznia 2020

Leczo z papryki i cukinii

Leczo smaczne danie z papryki słodkiej, cukinii, cebuli, z pomidorami i  kiełbasą, pochodzące z Węgier, ale na dobre u nas zagościło.



Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 3 papryki
  • 1 cukinia
  • 0,5 kg pomidorów
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 jabłka 
  • zielona natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz
  •  sól
  • papryka

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Cukinię obrać jeśli trzeba i pokroić w kostkę, a pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i też pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i dusić na niedużym grzaniu, aż zmięknie, wtedy dodać paprykę. Pod koniec duszenia dodać cukinię, jak zmięknie włożyć pomidory. Dusić leczo na wolnym grzaniu chwilę. Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu i dodać do lecza, doprawić solą, pieprzem, ketchupem. Jabłko zetrzeć na tarce, dodać i zagotować. Natkę pietruszki posiekać drobno i dodać na koniec. Leczo podawać z chlebem lub z ryżem.


29 stycznia 2020

Sałatka owocowa Delfin

Owoce powinniśmy jeść całym rokiem, najlepiej świeże jeśli to możliwe, lub mrożone. Sałatka owocowa to pomysł na wykorzystanie owoców świeżych o różnych smakach: kwaśnych i słodkich.




Składniki:

  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Miód dokładnie rozmieszać z sokiem z cytryny. Jabłko umyć, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórą, dodać sos miodowo-cytrynowy, dobrze wymieszać i zostawić na 15 minut, aby jabłko zmiękło. Pomarańczę obrać, oddzielić białą skórkę, a powstałe fileciki pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obrać, przekroić na pół, a potem na plasterki. Z banana odkroić około 6 cm ze skórą, resztę obrać i pokroić w plasterki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą. Z banana ze skórą zrobić małego delfina, oczy z ziarenek pieprzu, a a język z rodzynki. Na półmisku ułożyć delfina, obłożyć go pomarańczą, plasterkami z banana na przemian z kiwi. Na około ułożyć plasterki jabłek. Całość posypać rodzynkami i polać sosem miodowo-cytrynowym.

28 stycznia 2020

Kiszka ziemniaczana

Kiszkę ziemniaczaną robimy u nas od zawsze, robiła moja babcia, moja mama i robię ja. Bardzo smaczna jest świeża, ale też odsmażana, połączenie tartych surowych ziemniaków z przesmażoną cebulą, boczkiem, kiełbasą ma niepowtarzalny smak, wymaga trochę pracy, ale warto.







Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 30 dkg surowego boczku
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 30 dkg kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • jelita kiełbasiane

Wykonanie:
Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Rozgrzać patelnię włożyć boczek surowy, obsmażyć, zmniejszyć grzanie i wolno podgrzewać, aby tłuszcz się wytopił, a skwarki zmiękły, dodać boczek wędzony, kiełbasę i cebulę, poddusić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach na tarce, lub malakserze, dodać gorące skwarki wraz z tłuszczem, doprawić solą i pieprzem, musi być ostre. Jelita dokładnie przepłukać, przy pomocy lejka do kiełbasy nadziewać luźno kiszkę ziemniaczaną masą, zawiązać końce bawełnianą nicią lub sznurkiem. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kiszki ziemniaczane, parzyć w temperaturze 85 stopni przez 100 minut. Uważać, aby woda nie zagotowała się, bo kiszki popękają. Można także kiszkę upiec w piekarniku, piec w 170 stopniach przez godzinę. Po ugotowaniu podajemy od razu do jedzenia. Smacznego!

27 stycznia 2020

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty, ugotowany na wywarze mięsnym z warzywami, podany z uszkami z mięsem, lub z pasztecikami, a nawet z fasolą jaś, pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe.


Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 0,5 kg mięsa z kością wołowego lub wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kwasu buraczanego, lub sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować na wolnym grzaniu, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól do smaku. Włoszczyznę obrać umyć i dodać do wywaru mięsnego. Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, zalać wodą w osobnym garnku tak, aby tylko przykryć buraki i gotować na wolnym grzaniu do miękkości, mniej więcej pół godziny. Ugotowany wywar mięsny z warzywami połączyć z wywarem buraczanym, zagotować, dodać obrany ząbek czosnku, obraną cebulę i umyte jabłko, zagotować. Do barszczu wlać kwas buraczany, a jeśli nie mamy, dodać sok z cytryny do smaku lub ocet. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Barszcz powinien postać, aby naciągnąć smakiem. Chcąc nadać barszczowi lepszy kolor, można utrzeć jednego buraka, włożyć do sitka i przelać przez niego barszcz. Barszcz czerwony czysty podajemy na talerzu z uszkami z mięsem, lub w filiżankach do pasztecików. Można ugotować go więcej, barszcz czerwony na drugi dzień jest jeszcze lepszy. Smacznego! Uszka z mięsem

26 stycznia 2020

Kisiel, ale nie z torebki

Kisiel to deser, który przyrządza się z ugotowanych owoców, przetartych lub całych, zagęszczony mąką ziemniaczaną. Jest to deser tani, lekko strawny, orzeźwiający, i odżywczy, zwłaszcza dla dzieci. W okresie zimowym można go przygotować z owoców mrożonych lub z kompotu  wcześniej zrobionego. Ten kisiel zrobiony jest z kompotu z wiśni bez pestek.


Składniki:

  • 1 słoik kompotu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Wykonanie:
Wiśnie odcedzić z kompotu, zmierzyć pozostały płyn, musi być co najmniej półtorej szklanki. Zagotować kompot, mąkę ziemniaczaną rozrobić w pół szklance wody. Gdy kompot się zagotuje wlać mąkę z wodą, szybko wymieszać, dosłodzić do smaku i dodać owoce, zagotować. Kisiel można zrobić z każdych owoców, podaje się sam, lub ze słodką śmietaną.  Deser waniliowy

25 stycznia 2020

Surówka z pora z pomidorami suszonymi

Surówka z pora z dodatkiem pomidorów suszonych, jabłka i nasion słonecznika, idealna jako dodatek do obiadu, zdrowa i pyszna.



Składniki:

  • 1 por
  • 2 jabłka
  • 6 suszonych pomidorów
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • sól
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
Białą część pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki i posolić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć do salaterki. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Przygotować sos: dwie łyżki soku z cytryny połączyć z miodem i jedną łyżką oleju od pomidorów, dokładnie wymieszać. Por odcisnąć z soli, dodać do jabłek, wymieszać, dodać pokrojone suszone pomidory i sos, wszystko wymieszać. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i wyłożyć na wierzch surówki z pora. Smacznego!

24 stycznia 2020

Ciasto drożdżowe z niespodzianką

Nic tak pięknie nie pachnie jak ciasto drożdżowe w czasie pieczenia, jedno z najzdrowszych ciast i bardzo smaczne. Niespodzianka, czyli dodatek smażonej dyni na wierzchu ciasta, zaskoczy smakiem, wyglądem i zapachem, choć tak proste to jednak mało spotykane i smaczne.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gram masła

Niespodzianka:

  • 0,60 kg dyni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50 gram masła

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, część wlać do drożdży, dodać pół łyżeczki cukru, wymieszać i postawić, aby drożdże podrosły. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól. Mąkę przesiać dodać do masy z żółtkami, wlać pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone zimne masło i jeszcze wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Jeśli mamy mikser planetarny wyrobienie ciasta drożdżowego jest bardzo proste i szybkie, najpierw wkładamy jajka z cukrem, chwilę ubijamy i potem resztę składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, powinno urosnąć drugie tyle.
Dynię obrać, pokroić w niedużą kostkę, podlać 2-3 łyżki wody i ugotować, na koniec jak dynia jest miękka, wsypać galaretkę, już nie gotować, wymieszać i dodać do smaku cukru, zostawić, aby przestygła. Dynię można zastąpić ulubioną konfiturą lub nawet marmoladą, ale smak dyni w ciście drożdżowym jest niepowtarzalny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej  dużej foremki zostawić,aby wyrosło. Na wyrośnięte ciasto, rozłożyć dynię, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto. Wstawić do piekarnika 170 stopni na około 45 -50 minut, piec do suchego patyczka.  Ciasto drożdżowe

23 stycznia 2020

Naleśniki z dżemem i sosem jeżynowym

Naleśniki ulubione danie dzieci, cienkie, mięciutkie, z różnym nadzieniem, na słono, na słodko zawsze smakują, szybkie w przygotowaniu i szybko znikają.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • dżem morelowy

Sos jeżynowy:
200 gram świeżych jeżyn lub malin
Wykonanie:
Jeżyny na sos opłukać, włożyć do garnuszka, podgrzać cały czas mieszając, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić minutę. Całość przetrzeć przez sitko, pozbędziemy się wtedy pestek, a sos będzie aksamitny, można odrobinę posłodzić, ale naleśniki z dżemem są słodkie, tak że sos bez cukru zrównoważy smaki,
Jajka ubić z cukrem i solą, dodać mąkę, mleko, wodę, rozpuszczone masło, dokładnie ubić. Patelnię rozgrzać, dać odrobinę tłuszczu, wlewać łyżką cienką warstwę ciasta, poruszając patelnią rozprowadzić po całym dnie, smażyć z każdej strony.Wyłożyć na talerz, posmarować ulubionym dżemem, tu dżem morelowy, polać sosem jeżynowym. Z porcji tej wyszło 14 naleśników.

22 stycznia 2020

Kaszanka w słoikach

Kaszanka to kiszka z gotowanych podrobów, kaszy gryczanej i krwi. Odpowiednio pasteryzowana w słoikach może stać bardzo długo, a po wyjęciu można ją jeść od razu, ale najlepsza jest odsmażona na tłuszczu z cebulą.





Składniki:


  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 0,25 dkg wątroby
  •  0,5 kg serce, płuca
  • 2 kg kaszy gryczanej palonej
  • 1 litr krwi wieprzowej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz co najmniej 1 łyżeczka 
  • słoiki 

Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, osolić i gotować na wolnym grzaniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Miękkie mięso wyjąć, zmielić przez maszynkę do mięsa. Rosół przecedzić i ugotować w nim kaszę na sypko. Gdy kasza jest gotowa, szybko połączyć z mięsem (masa powinna być dobrze ciepła) doprawić do smaku solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wlać krew, dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki, najlepiej półlitrowe, wyparzyć je dokładnie, wkładać kaszankę do słoików, starać się usuwać nadmiar powietrza, wytrzeć brzeg słoika i zakręcić. Pasteryzację przeprowadzić przez 3 dni: pierwszego dnia pasteryzować od zagotowania 1,5 godziny, drugiego dnia godzinę i trzeciego dnia 45 minut. Sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły, tzn. czy mają wciągnięte zakrętki, jeśli tak wynieść w chłodne miejsce, lub wstawić do lodówki. Kaszanka po otwarciu słoika jest gotowa, można kroić ją w plastry i podawać na chlebie. Smacznego! Kiszka pasztetowa


21 stycznia 2020

Kurczak z patelni z rozmarynem

Kurczak z patelni z rozmarynem, to szybkie danie obiadowe na co dzień i od święta. Kurczak jest soczysty, pachnący rozmarynem, podany z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki zadowoli każdego smakosza.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • słodka papryka
  • świeży rozmaryn lub suszony
  • olej 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:
Kurczaka umyć, większe udka przekroić na pół, mniejsze zostawić całe. Sok z cytryny zmieszać z miodem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, trochę pieprzu, pół łyżeczki posiekanego rozmarynu, łyżeczką oleju, wszystko wymieszać i obtoczyć porcje kurczaka, schować do lodówki na pół godziny.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć porcje kurczaka z obydwu stron na złoto. Ułożyć tak, aby skóra była na wierzchu, posypać słodką papryką, posolić, położyć gałązkę rozmarynu,  zmniejszyć grzanie na najmniejsze i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kurczak puści sok z którego powstanie smaczny sos, jeśli by wyparował należy podlać odrobiną wody.         Kurczak w kąpieli

20 stycznia 2020

Sos słodko-kwaśny do makaronu

Sos słodko-kwaśny, do makaronu, ale pyszny także z ryżem, z dodatkiem mięsa jest daniem smacznym na obiad czy kolację. Przepis prosty, doprawić można według swojego uznania na ostro, czy bardziej łagodnie, najważniejsze że w sklepie takiego dobrego nie kupimy.






Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 krążki ananasa w syropie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia
  • 0,25 kg mielonego mięsa
  • makaron

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Paprykę umyć, odrzucić nasiona , ananasa odsączyć i pokroić wszystko w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę przesmażyć, dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Do sosu dodać paprykę, wolno dusić, na koniec dodać ananasa, Doprawić sos dodając paprykę, ocet, przetarty ząbek czosnku, cukier, musztardę, curry oraz jeśli lubimy ostrzejsze dania ostrej papryki, ale ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić. Sok z ananasa 2-3 łyżki rozrobić z mąką i wlać do sosu, zagotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso mielone, zalać sosem, chwilę poddusić, jeśli trzeba dodać odrobinę wody. Ugotować makaron, wyłożyć na talerz i polać sosem. Makaron domowy

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

19 stycznia 2020

Czarnina

Czarnina, czernina czy czarna polewka, to jedna z najstarszych polskich zup. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Czarnina składa się z esencjonalnego rosołu z kaczki, z dużą ilością warzyw i krwi z dodatkiem octu, trochę kwaśna, trochę słodka, u nas jedzona z kluskami z tartych ziemniaków.


Składniki:

  • porcja rosołowa z kaczki: szyja, skrzydła, podroby, korpus
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • gałązka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 250 ml krwi z kaczki
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Na czarninę najlepsza jest kaczka wiejska, dokładnie ją trzeba umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać z wierzchu szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wolniutko gotować. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec do wywaru dodać umyte wiśnie, lubczyk. Do miseczki wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, dolewać po trochu krew zmieszaną z octem, mieszać, aby nie było grudek. Łyżką wazową nabrać rosołu i po trochu dolewać do mąki z krwią, cały czas mieszając. Całość wlać do garnka, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem jeśli trzeba dodać octu. Czarninę podaje się z kluskami z tartych ziemniaków, ale też z makaronem, a nawet z ziemniakami. Smacznego! Kluski z tartych ziemniaków


18 stycznia 2020

Babeczki jogurtowe z jabłkiem

Babeczki zwane także muffinkami uwielbiane nie tylko przez najmłodszych, są pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Dodatek jogurtu sprawia, że są wilgotne, długo zachowują świeżość, a z kawałkiem jabłka w środku smakują wybornie. Robi się je bardzo szybko.


Składniki:
  • 180 ml jogurtu pełnotłustego naturalnego
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 duże jabłko
  • foremki do babeczek
Wykonanie:
Wszystko mierzymy  kubeczkiem od jogurtu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników, wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników, nie trzeba wyrabiać czy ubijać, wystarczy wszystko połączyć dokładnie. Jabłko obrać, pokroić w cząstki i każdą cząstkę przekroić jeszcze na pół. Foremki papierowe włożyć do formy na babeczki, po dwie łyżki ciasta nakładać do foremek, w środek każdej babeczki włożyć kawałek jabłka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wstawić babeczki i piec 35 minut. Babeczek wychodzi z tej porcji 25. Smacznego! Rogaliki bez jajek

17 stycznia 2020

Sałatka z makreli wędzonej

Sałatka z makreli wędzonej, z jajkiem ugotowanym na twardo, cebulą, zieloną natką pietruszki, połączone z majonezem, to smaczny i zdrowy dodatek do pieczywa.


Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • zielona natka pietruszki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 kiszony ogórek
  • pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Z makreli zdjąć skórę, rybę obrać z ości i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzącą wodą i dokładnie odcedzić. Zimne jajka obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórka. Wszystko przełożyć do salaterki, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Majonez domowy

16 stycznia 2020

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami z ciasta ziemniaczanego, nadziane wydrylowaną śliwką węgierką świeżą, lub mrożoną, polane zrumienioną tartą bułką na masełku, posypane cukrem, smaczne i proste danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 600 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 14 wydrylowanych śliwek węgierek

Do polania:

  • 1 łyżka masła
  • 1 -2 łyżki bułki tartej
  • cukier

Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane zmielić przez maszynkę do mięsa, włożyć do miski, wyjąć 1/4 ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków, dodać jajko i zagnieść ciasto na knedle. Przygotować świeże śliwki, umyć i wydrylować. Jeśli są śliwki mrożone, nie rozmrażać ich. Z ciasta ziemniaczanego zrobić placuszki, na środek kłaść śliwkę, formować  okrągłego knedla. Z porcji tej wychodzi 14 knedli. Zagotować wodę, osolić i wrzucać knedle, a gdy wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolniutko gotować 8-10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Na patelni zrumienić na masełku bułkę tartą i polać knedle, a na koniec posypać cukrem. Smacznego!  Pyzy domowe

15 stycznia 2020

Sałatka resztkowa

Często się zdarza, że w lodówce mamy resztki jedzenia, jakieś warzywa, mięso czy wędliną. Szkoda, żeby się zmarnowało np. pół kapusty pekińskiej, albo pieczona pierś z obiadu. Tak powstała sałatka resztkowa, ale tak nam posmakowała, że często ją robimy.


Składniki:

  • pieczona pierś z kaczki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 konserwowe ogórki
  • 3 kawałki papryki konserwowej
  • 1 małe jabłko
  • 1 marchewka gotowana(z rosołu)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oleju od pomidorów

Wykonanie:
Kapustę umyć, drobno pokroić i odrobinę posolić. Pomidory suszone pokroić w paseczki, a ogórki, marchewkę, paprykę i jabłko w kosteczkę. Pierś z kaczki bez skóry pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki dodać resztę warzyw pokrojonych, posypać oregano, polać olejem i wymieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę resztkową wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły. Smaczne i proste danie na kolacje gotowe. Smacznego!

14 stycznia 2020

Gołąbki z kapusty z mięsem

Warzywa faszerowane mięsem są bardzo zdrowe, często robię nadziewaną paprykę, cukinię, kalafiora, ale najczęściej gołąbki. Wiele osób boi się je gotować, a szkoda bo to danie proste i smaczne, można je zamrozić, a nawet zawekować i przygrzać kiedy mamy ochotę.



Składniki:

  • 1 kapusta biała 
  • 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 gramów ryżu
  • 1 mała cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 0,25 kg pomidorów lub przecier pomidorowy

Wykonanie:
Przygotować kapustę: kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody w dużym naczyniu i obgotować. Zdjąć liście, każdy gruby nerw  przyciąć, lub zmiażdżyć tłuczkiem. Przygotować farsz: mięso wymyć, zmielić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przestudzić. Mięso zmielone połączyć z ostudzonym ryżem, dodać przesmażoną, pokrojoną w drobną kostkę cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na liściu kapusty kłaść porcję farszu, gołąbki zwijać w grube wałki zaczynając od nasady, brzegi liści zawinąć do środka. Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, i ciasno układać gołąbki jeden przy drugim. Zalać wrzącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, oprószyć solą i wolno gotować. Gdy gołąbki są miękkie przygotować sos. Mąkę zasmażyć na tłuszczu na patelni na lekki rumiany kolor, rozprowadzić wywarem z gołąbków, dodać przecier pomidorowy, lub obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, zagotować, doprawić pieprzem i solą, dodać do gołąbków. Na koniec wszystko posypać koperkiem. Moja rodzina uwielbia gołąbki, więc ja robię zawsze z 3 porcji. Smacznego!

13 stycznia 2020

Kluski z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków u nas nazywane ,, przycierakami", to połączenie surowych startych na tarce ziemniaków, z ugotowanymi, z dodatkiem mąki, rzucanymi na wrzącą wodę łyżką. Mogą stanowić samodzielne danie, lub być dodatkiem do zupy czarniny, białego barszczu.


Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka
  • sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć, 1/3 ugotować, a resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wyłożyć na sito, żeby obciekły. Przestudzone ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać odsączone starte ziemniaki, wraz ze skrobią pozostałą na dnie z odsączonego soku, sok odlać. Wymieszać , wyjąć 1/4 masy, a w to miejsce dodać mąkę, dodać tą część którą wyjęliśmy, wszystko wymieszać. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić, łyżkę maczać w wrzącej wodzie, nabrać 1/3 łyżki ciasta i wrzucać na wrzącą wodę kluski, jeśli pierwszy się rozleci, to trzeba dodać jeszcze mąki, mieszać, gdy wypłyną wszystkie kluski, zmniejszyć grzanie i dogotować na wolnym ogniu 10-12 minut. Odcedzić na sicie, wyłożyć na talerz,  kluski podawać z przesmażoną cebulką i skwarkami, lub polane zupą, a nawet z twarogiem. Bardzo dobre też są odsmażane na tłuszczu z cebulą. Smacznego!

11 stycznia 2020

Surówka z pora z jabłkiem

Surówka z pora z jabłkiem, bardzo prosta i szybka, posypana orzechami włoskimi, to zdrowy i smaczny, dodatek do mięsa smażonego, kurczaka lub ryby.



Składniki:

  • 1 duży por
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wykonanie:
Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Białą część pora umyć dokładnie, pokroić w półplasterki, posolić i zostawić na pół godziny, aby por zmiękł. Jabłka obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, por wycisnąć z soli dokładnie i dodać do jabłek. Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z miodem i zalać surówkę z pora i jabłek, wymieszać i zostawić na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Na koniec surówkę posypać orzechami włoskimi. Smacznego!  Surówka z selera

10 stycznia 2020

Pączki czekoladowe z dziurką

Pączki czekoladowe z dziurką, z dodatkiem jogurtu, delikatne, puszyste, proste i szybkie w wykonaniu.



Składniki:

  • 600 gr mąki pszennej
  • 50 gr kakao
  • 60 gr masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 180 gr cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder 

Wykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie suche składniki mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Jajka i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt, rozpuszczone zimne masło i rum, wszystko wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto na pączki będzie się trochę lepić, należy włożyć je do lodówki na 1-2 godziny, aby stężało. Jeśli ciasto jest jeszcze klejące, dodać trochę mąki, zależy to jaki był gęsty jogurt, dlatego trudno określić ilość mąki. Ciasto podzielić na cztery części, wałkować na grubość 1 cm i wycinać pączki szklanką, a w środku każdego kółka wyciąć małym kieliszkiem otwór. Olej rozgrzać do 180 stopni, smażyć pączki po 3 minuty z każdej strony, obracając je. W czasie smażenia pączki czekoladowe znacznie urosną. Wyłożyć pączki na tacę, posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. Smacznego!

9 stycznia 2020

Zupa pomidorowa ze śmietaną

Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszym stole, gotowana na wywarze mięsnym z włoszczyzną, ze świeżymi pomidorami, zaprawiona śmietaną, podana z makaronem z własnej roboty.

.
Składniki:

  • 2 udka z kurczaka, lub żeberka
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • lubczyk świeży lub suszony
  • zielona pietruszka, seler, koperek
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • śmietana 30%
  • 1 łyżka mąki 

Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i wolno gotować. Włoszczyznę obrać wymyć dodać do zupy. Pomidory wymyć pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, dodać pomidory, cebulę pokrojoną w kostkę, cukier i dusić, aż będą miękkie, przetrzeć i dodać do zupy. Zagotować, jak mięso miękkie zaprawić zupę, dodać lubczyk. Mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zupę, mieszając zagotować, doprawić solą do smaku. Natkę pietruszki i koperek wymyć, drobno pokroić i dodać do zupy pomidorowej. Zupę pomidorową podawać z makaronem, ryżem na sypko lub jak ziemniakami. Smacznego!  Makaron domowy

8 stycznia 2020

Kopytka

Kopytka czyli kluski z gotowanych ziemniaków, bardzo szybko się robi, można wykorzystać nie zjedzone z poprzedniego dnia ziemniaki, podane sosem, gulaszem, mięsem duszonym, czy po prostu z cebulką i skwarkami, danie proste i smaczne.


Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • sól 

Do okrasy:

  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku lub słoniny

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki przestygną, przetrzeć je przez sitko, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do miski, podzielić na cztery części, jedną wyjąć, a w puste miejsce wsypać mąkę, dodać tą wyjętą czwartą część, dodać jajko i zagnieść ciasto na kopytka. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kilka cienkich wałków, pokroić je ukośnie na kopytka jednakowej wielkości. W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzącą wrzucać kopytka, jak wypłyną gotować na wolnym grzaniu 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć, wyłożyć na talerz. Cebulę pokroić w półplasterki, boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać cebulę przysmażyć i polać kopytka. Smacznego!

7 stycznia 2020

Wątróbka drobiowa duszona

Wątróbka drobiowa duszona jest mniej popularna od wątróbki smażonej, a jest delikatna a sos pyszny.



Składniki:

  • 0,75 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Cebulę obrać pokroić w krążki, udusić na tłuszczu pod przykryciem, posolić i popieprzyć. Wątróbkę obrać z żyłek, wymyć i osuszyć. Większe kawałki wątróbki pokroić, mniejsze zostawić w całości. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wątróbkę panierować w bułce tartej i smażyć na dużym ogniu z każdej strony do zrumienienia, wyłożyć uduszoną cebulę, łyżkę bułki tartej posypać na patelnie, przemieszać i podlać szklanką wody, zagotować, dodać sól i pieprz do smaku. Wątróbka duszona gotowa, pyszna jest z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego!

6 stycznia 2020

Surówka z selera

Surówka z selera z jabłkiem, żurawiną, polana sokiem z cytryny z miodem to pyszny, pełen witamin dodatek do obiadu.


Składniki:

  • 1 seler
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wykonanie:
Seler obrać, dokładnie wymyć, zetrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. Sok wycisnąć z pół cytryny zalać starty seler od razu, aby nie ściemniał. Żurawinę zalać wrzącą wodą, aby zmiękła trochę. Jabłka wymyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do selera i wymieszać, odrobinę posolić, dodać miód. Na koniec dodać żurawinę, całość wymieszać, doprawić do smaku, jeśli trzeba sokiem z cytryny. Surówka z selera jest smacznym i zdrowym dodatkiem do mięsa smażonego, drobiu, ale też pasuje do ryb. Smacznego!  Zobacz Surówka z kalarepki

5 stycznia 2020

Lody śmietankowe

 W Domu pełnym mięty...większość przepisów na potrawy jest wiekowa. Przepis na te lody mam od swojej mamy, a ona przepis miała od swojej babci. Stary, sprawdzony przepis a lody wyborne.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 gram śmietany 30%
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Zagotować wodę z 1/2 szklanki cukru. Śmietanę na chwilę wstawić do zamrażalnika, wtedy szybciej nam się ubije. Żółtka oddzielić od białek, ubić z pozostałym cukrem, gdy żółtka połączą się dobrze z cukrem, dolewać po troszku gorący syrop i cały czas ubijać, uważać, żeby nie wlać za dużo syropu na raz, bo żółtka mogą się zsiąść. W drugim naczyniu ubić na sztywno śmietanę. Do większej salaterki wlać białko i ubić na sztywno. Teraz delikatnie najlepiej mątewką połączyć z białkiem ubitą śmietanę i ubite żółtka, żeby piana nie opadła. Przełożyć do 2 pojemników litrowych, wstawić do zamrażalnika. Lody można rozdzielić na porcje i zrobić smakowe: dodać kakao, drugą porcję zrobić ze zmiksowanymi owocami, a nawet połączyć ze zmielonymi orzechami. Smaczny deser nie tylko na upały. Smacznego!

4 stycznia 2020

Sernik Domek

Sernik Domek to ciasto bez pieczenia, robione od lat w naszym domu, bardzo szybkie i smaczne, ulubione ciasto moich dzieci.


Składniki:

  • 0,5 kg sera twarogowego
  • 0.5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 paczki herbatników (dokładnie 35 sztuk)
  • Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki wody
  • 1 łyżka kakao 

Wykonanie:
Kto posiada malakser lub blender, wykonanie jest wtedy bardzo proste: wszystkie składniki oprócz herbatników wkładamy do malaksera, włączamy i po chwili masa serowa jest gotowa. Jeśli robimy bez malaksera, ser należy zmielić przez maszynkę do mięsa, a cukier lepiej puder, wymieszać dokładnie z żółtkami, dodać masło dobrze zmiksować i dodać zmielony ser, cukier waniliowy. Masa serowa jest gotowa. Złożenie domku najlepiej wykonać na kawałku tektury lub na  deseczce, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki: 4 na szerokość i 5 na długość czyli 20 herbatników, wyłożyć na to połowę masy serowej. następnie ułożyć herbatniki na szerokości 3 zaczynając od połowy pierwszego herbatnika z pierwszej warstwy, i kończąc na połowie czwartego herbatnika, przez całą długość, czyli 15 herbatników. Wyłożyć na herbatniki resztę masy serowej i przy pomocy deseczki podłożonej pod papier z pierwszą warstwą herbatników, zamknąć domek z jednej strony, tworząc połowę dachu, to samo zrobić z drugą stroną, zamknąć do środka tworząc dach domku. Masę serową, można podzielić na pół, i do jednej części dodać łyżkę kakao, wtedy domek jest dwukolorowy. Polewa: wszystkie składniki podgrzać mieszając, do połączenia składników. Domek polać polewą, można posypać wiórkami kokosowymi, lub orzechami.


3 stycznia 2020

Pyzy z serem

Pyzy z serem to danie z domu mojego męża, spróbowaliśmy i robię je często.


Składniki:
Farsz:
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 30 dkg sera półtłustego

 Ciasto na pyzy:

  • 40 dkg ugotowanych zimnych ziemniaków
  • 1,20 kg obranych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna
  • Do polania:
  • Kwaśna śmietana 12%
  • cukier

Wykonanie:
Ser utrzeć widelcem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietany, ale to zależy czy ser jest suchy, jeśli ser jest wilgotny można zrobić bez śmietany. 
Ziemniaki obrane i umyte zetrzeć na tarce o drobnych otworach, przecisnąć przez gazę, sok odlać, a krochmal, który został na dnie dodać do ziemniaków. Ziemniaki gotowane zmielić, dodać do utartych, dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, jeśli ciasto za rzadkie można dosypać mąki pszennej, ja nie dosypywałam. Z ciasta robić okrągłe pyzy,( rękę maczać w mące) nadziewać serem, dosyć duże muszą być, wielkości małych pączków. Z porcji tej wyszło 12 pyz. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić i wrzucać na wrzątek pyzy, jak wypłyną zmniejszyć grzanie i gotować 10 minut. Wyjąć na talerz, polać śmietaną i posypać cukrem. Smacznego! Pyzy smaczne też są odsmażane. 

2 stycznia 2020

Zupa z jarmużu

Jarmuż jest bardzo zdrowy i smaczny, dziś wykorzystamy go do ugotowania zupy. Zupa z jarmużu jest bardzo delikatna, szybka do przygotowania, ugotowana bez mięsa, ale można zrobić na wywarze z kurczaka.


Składniki:

  • jarmuż
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • jajka ( 1 jajko na osobę)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć zalać 6 szklankami wody i zagotować, zmniejszyć grzanie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i po 10 minutach dodać do wywaru, osolić do smaku. Jarmuż oberwać z grubszych łodyg, dokładnie wymyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i przesmażyć, dodać jarmuż i smażyć, aż zmniejszy się ilość jarmużu, dodać przeciśnięty czosnek. Całość dodać do zupy. Ugotować jajka na twardo, po jednym na osobę. Gdy ziemniaki są już miękkie, zaprawić zupę mąką rozmieszaną ze śmietaną, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa z jarmużu jest bardzo delikatna, można dodać soku z cytryny, lub kilka listków szczawiu, jeśli wolimy ostrzejszą. Zupę  z jarmużu podajemy z  dodatkiem przekrojonego na pół jajka. Smacznego!