20 stycznia 2020

Sos słodko-kwaśny do makaronu

Sos słodko-kwaśny, do makaronu, ale pyszny także z ryżem, z dodatkiem mięsa jest daniem smacznym na obiad czy kolację. Przepis prosty, doprawić można według swojego uznania na ostro, czy bardziej łagodnie, najważniejsze że w sklepie takiego dobrego nie kupimy.


Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 krążki ananasa w syropie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki carry
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia
  • 0,25 kg mielonego mięsa
  • makaron

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Paprykę umyć, odrzucić nasiona , ananasa odsączyć i pokroić wszystko w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę przesmażyć, dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Do sosu dodać paprykę, wolno dusić, na koniec dodać ananasa, Doprawić sos dodając paprykę, ocet, przetarty ząbek czosnku, cukier, musztardę, carry oraz jeśli lubimy ostrzejsze dania ostrej papryki, ale ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić. Sok z ananasa 2-3 łyżki rozrobić z mąką i wlać do sosu, zagotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso mielone, zalać sosem, chwilę poddusić, jeśli trzeba dodać odrobinę wody. Ugotować makaron, wyłożyć na talerz i polać sosem. Makaron domowy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza