22 stycznia 2020

Kaszanka w słoikach

Kaszanka to kiszka z gotowanych podrobów, kaszy gryczanej i krwi. Odpowiednio pasteryzowana w słoikach może stać bardzo długo, a po wyjęciu można ją jeść od razu, ale najlepsza jest odsmażona na tłuszczu z cebulą.





Składniki:


  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 0,25 dkg wątroby
  •  0,5 kg serce, płuca
  • 2 kg kaszy gryczanej palonej
  • 1 litr krwi wieprzowej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz co najmniej 1 łyżeczka 
  • słoiki 

Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, osolić i gotować na wolnym grzaniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Miękkie mięso wyjąć, zmielić przez maszynkę do mięsa. Rosół przecedzić i ugotować w nim kaszę na sypko. Gdy kasza jest gotowa, szybko połączyć z mięsem (masa powinna być dobrze ciepła) doprawić do smaku solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wlać krew, dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki, najlepiej półlitrowe, wyparzyć je dokładnie, wkładać kaszankę do słoików, starać się usuwać nadmiar powietrza, wytrzeć brzeg słoika i zakręcić. Pasteryzację przeprowadzić przez 3 dni: pierwszego dnia pasteryzować od zagotowania 1,5 godziny, drugiego dnia godzinę i trzeciego dnia 45 minut. Sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły, tzn. czy mają wciągnięte zakrętki, jeśli tak wynieść w chłodne miejsce, lub wstawić do lodówki. Kaszanka po otwarciu słoika jest gotowa, można kroić ją w plastry i podawać na chlebie. Smacznego! Kiszka pasztetowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz