8 stycznia 2020

Kopytka

Kopytka czyli kluski z gotowanych ziemniaków, bardzo szybko się robi, można wykorzystać nie zjedzone z poprzedniego dnia ziemniaki, podane sosem, gulaszem, mięsem duszonym, czy po prostu z cebulką i skwarkami, danie proste i smaczne.


Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • sól 

Do okrasy:

  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku lub słoniny

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki przestygną, przetrzeć je przez sitko, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do miski, podzielić na cztery części, jedną wyjąć, a w puste miejsce wsypać mąkę, dodać jajko i zagnieść ciasto na kopytka. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kilka cienkich wałków, pokroić je ukośnie na kopytka jednakowej wielkości. W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzącą wrzucać kopytka, jak wypłyną gotować na wolnym grzaniu 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć, wyłożyć na talerz. Cebulę pokroić w półplasterki, boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać cebulę przysmażyć i polać kopytka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza