27 stycznia 2020

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty, ugotowany na wywarze mięsnym z warzywami, podany z uszkami z mięsem, lub z pasztecikami, a nawet z fasolą jaś, pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe.


Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 0,5 kg mięsa z kością wołowego lub wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kwasu buraczanego, lub sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować na wolnym grzaniu, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól do smaku. Włoszczyznę obrać umyć i dodać do wywaru mięsnego. Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki, zalać wodą w osobnym garnku tak, aby tylko przykryć buraki i gotować na wolnym grzaniu do miękkości, mniej więcej pół godziny. Ugotowany wywar mięsny z warzywami połączyć z wywarem buraczanym, zagotować, dodać obrany ząbek czosnku, obraną cebulę i umyte jabłko, zagotować. Do barszczu wlać kwas buraczany, a jeśli nie mamy, dodać sok z cytryny do smaku lub ocet. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Barszcz powinien postać, aby naciągnąć smakiem. Chcąc nadać barszczowi lepszy kolor, można utrzeć jednego buraka, włożyć do sitka i przelać przez niego barszcz. Barszcz czerwony czysty podajemy na talerzu z uszkami z mięsem, lub w filiżankach do pasztecików. Można ugotować go więcej, barszcz czerwony na drugi dzień jest jeszcze lepszy. Smacznego! Uszka z mięsem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz