28 stycznia 2020

Kiszka ziemniaczana

Kiszkę ziemniaczaną robimy u nas od zawsze, robiła moja babcia, moja mama i robię ja. Bardzo smaczna jest świeża, ale też odsmażana, połączenie tartych surowych ziemniaków z przesmażoną cebulą, boczkiem, kiełbasą ma niepowtarzalny smak, wymaga trochę pracy, ale warto.



Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 30 dkg surowego boczku
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 30 dkg kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • jelita kiełbasiane

Wykonanie:
Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Rozgrzać patelnię włożyć boczek surowy, obsmażyć, zmniejszyć grzanie i wolno podgrzewać, aby tłuszcz się wytopił, a skwarki zmiękły, dodać boczek wędzony, kiełbasę i cebulę, poddusić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach na tarce, lub malakserze, dodać gorące skwarki wraz z tłuszczem, doprawić solą i pieprzem, musi być ostre. Jelita dokładnie przepłukać, przy pomocy lejka do kiełbasy nadziewać luźno kiszkę ziemniaczaną masą, zawiązać końce bawełnianą nicią lub sznurkiem. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kiszki ziemniaczane, parzyć w temperaturze 85 stopni przez 100 minut. Uważać, aby woda nie zagotowała się, bo kiszki popękają. Po ugotowaniu podajemy od razu do jedzenia. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Też tak robię, ale bez kiełbasy i wędzonego boczku.Ciasto ziemniaczane zaparzam wrzątkiem i jednocześnie rozcieńczam. Po ugotowaniu nie jest kiszka zwarta, ale półpłynna. Na festynie w Sierpc kucharka powiedziała mi, że zamiast wody jak ja dodaje gotowane mleko. Jeszcze nie wypróbowałem tej metody. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też słyszałam o mleku, może i ja spróbuję Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Mieszkam na Podlasiu i u nas tak zrobiną kiszkę piekę w piekarniku.Przyznam ,że nie słyszałam żeby ją gotować.Ale człowiek uczy się całe życie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam pieczoną jest pyszna, ale robię parzoną tak jak moja i moja rodzina i taką lubimy, pozdrawiam i zapraszam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze piekę kiszkę .. nie słyszałam o gotowanej .. a mieszkam na terenach kresów

    OdpowiedzUsuń
  6. A w centralnej Polsce jest popularna parzona, nawet w sklepach można taką kupić, w moim domu zawsze się robiło parzoną, polecam spróbować, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń