Kruche rogaliki
Proste, szybkie, a jednocześnie wyjątkowo smaczne – rozpływają się w ustach i pachną masłem jeszcze zanim wyjmiesz je z piekarnika. Ich sekretem jest delikatne, miękkie ciasto i gęsta marmolada, która podczas pieczenia lekko się karmelizuje. To idealne ciasteczka na rodzinne spotkania, święta lub słodką przekąskę do kawy. Marmoladę można zastąpić gęstymi powidłami lub galaretką domowej roboty. Składniki (ok. 30 rogalików) 300 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 100 g śmietany 18% 2 jajka (jedno do ciasta i jedno do posmarowania) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli marmolada twarda (najlepiej wieloowocowa, różana lub śliwkowa) cukier kryształ do posypania Wykonanie Przygotowanie rozpocznij od zagniecenia kruchego ciasta. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. Zimne masło, takie prosto z lodówki pokroić w kostkę, a następnie posiekać je drobno nożem razem z mąk...

