Golonka gotowana – domowa wędlina na kanapki
Domowa golonka to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. Jest soczysta, aromatyczna, bez konserwantów i znakomicie trzyma formę po schłodzeniu, można ją kroić na cienkie plasterki. Idealna na kanapki, a jej przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje! Smakuje trochę jak salceson, ale jest dużo chudsza. Golonka gotowana w foremce to jeden z tych domowych przysmaków, które przywołują smak dawnych, tradycyjnych wędlin przygotowywanych bez pośpiechu i bez sztucznych dodatków. To świetna propozycja dla osób, które lubią wiedzieć, co znajduje się na ich talerzu – tu masz samo mięso, naturalny kolagen, przyprawy i odrobinę aromatycznego wywaru. Składniki 2 golonki wieprzowe (przednie – są delikatniejsze) 2–3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe 5–6 ziaren ziela angielskiego 8–10 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli kamiennej 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1/3 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki żelatyny (opcjonalnie, jeśli...

