Przejdź do głównej zawartości

Posty

Polecane

Kruche rogaliki

 Proste, szybkie, a jednocześnie wyjątkowo smaczne – rozpływają się w ustach i pachną masłem jeszcze zanim wyjmiesz je z piekarnika. Ich sekretem jest delikatne, miękkie ciasto i gęsta marmolada, która podczas pieczenia lekko się karmelizuje. To idealne ciasteczka na rodzinne spotkania, święta lub słodką przekąskę do kawy. Marmoladę można zastąpić gęstymi powidłami lub galaretką domowej roboty. Składniki (ok. 30 rogalików) 300 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 100 g śmietany 18% 2 jajka (jedno do ciasta i jedno do posmarowania) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli marmolada twarda (najlepiej wieloowocowa, różana lub śliwkowa) cukier kryształ do posypania Wykonanie Przygotowanie rozpocznij od zagniecenia kruchego ciasta. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. Zimne masło, takie prosto z lodówki pokroić w kostkę, a następnie posiekać je drobno nożem razem z mąk...

Najnowsze posty

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Sałatka z czerwoną fasolką

Pieczona pierś z gęsi

Zapiekanka z ciasta filo z mielonym mięsem

Ciasto ucierane z kakao

Zupa z fasoli z orzełkiem

Domowe wino z aronii

Dżem z dyni o smaku pomarańczowym

Zupa z kalarepki bez śmietany

Sałatka z buraków i mozzarelli