Przejdź do głównej zawartości

Posty

Polecane

Jabłecznik ucierany

 Jabłecznik ucierany to ciasto, które nie wymaga szczególnych umiejętności – wystarczy kilka podstawowych składników, mikser i ochota na domowe ciasto. Dom pachnie jabłkami i cynamonem, a ciasto smakuje każdemu – od dzieci po seniorów. Jabłecznik nie starzeje  się szybko, jest miękki i wilgotny. Można posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem, idealny na każdą okazję. Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 4łyżki oleju 1/2 kostki masła 9 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 5 dużych jabłek lub mus jabłkowy 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, jeśli jest dużo soku, odlać go lub dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cynamon i wymieszać, a jeśli jabłka są kwaśne, można dosłodzić. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lekko rozpuścić, nie może być gorące, tylko płynne. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać po trochu mąkę, cały cza...

Najnowsze posty

Schab w sosie śmietanowym

Ciasto z rabarbarem ucierane

Kotlety z czerwonej soczewicy

Żeberka duszone w kapuście

Mazurek z białą masą

Babka drożdżowa z ziemniakami

Pieczeń z mielonej wieprzowiny

Domowa szynka parzona

Gołąbki z mięsem i kaszą

Amoniaczki tradycyjne