Chrupiące ogórki konserwowe
Chrupiące ogórki słodko-kwaśne, aromatyczne, idealne jako dodatek do kanapek, sałatek lub dań obiadowych. Ten sprawdzony przepis pozwoli cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Sezon na ogórki w pełni, a nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane ogórki konserwowe! W mojej kuchni trwa właśnie ogórkowy maraton, a ten sprawdzony, tradycyjny przepis na ogórki konserwowe jest absolutnym hitem każdego lata. Prosty, bez udziwnień, robiony od wielu lat, a efekt? Znikają ogórki bardzo szybko, są pyszne i bez konserwantów. Składniki (na ok. 6 słoików 0,9 l): 2,5–3 kg małych ogórków gruntowych 6 gałązek kopru (z baldachami) 6 ząbków czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych po 5–6 ziaren pieprzu czarnego do każdego słoika chrzan 3 łyżeczki nasion gorczycy Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 2 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej) Wykonanie: Ogórki muszą być małe, umyć dokładnie, są dosyć brudne, dlatego...