24 września 2019

Dynia marynowana

Dynia ogromna zawitała do Domu pełnego mięty... dynia będzie marynowana, wg. przepisu mojej babci.
Dynia marynowana


Zalewa:

  • 0,5 litra octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg cukru
  • kilka goździków
  • cynamon 

                             


    Ugotować zalewę z podanych składników. Na wrzącą wrzucić obraną i pokrojoną dynie (najlepiej w kostkę ). Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zrobi się szklista, wtedy wkładać do słoików zakręcić, postawić do góry dnem, można przykryć kocykiem i gotowe. Smacznego! Dynia jest super, cukru jest dużo ale dynia jest nie za słodka. Bardzo polecam warto zrobić.
Zobacz również: Papryka konserwowa    Pasteryzacja i wekowanie

4 komentarze:

  1. 1 szklanka wody? nie za mało na 1 kg cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. ile dyni po obraniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, nie ważę dyni, tylko zalewy robię tyle, aby prawie przykryła dynię.

      Usuń