1 grudnia 2020

Pierniczki miękkie krajanka

 Pierniczki miękkie, bardzo smaczne, pachnące przyprawą korzenną i miodem, są bardzo proste do zrobienia. Takie pierniczki możemy jeść od razu po upieczeniu, ale też poleżą w szczelnym naczyniu, puszce, czy słoiku dłużej. Pierniki są pyszne bez niczego, ale część zawsze polewam lukrem, wtedy każdy je jakie lubi. 




Składniki:

  • 550 gram mąki pszennej
  • 200 gram mąki żytniej
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml wody
  • 300 gram miodu płynnego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 100 gram masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu


Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • woda przegotowana
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:


Połowę cukru wsypać do garnka i podgrzewać na wolnym grzaniu, aż będzie brązowy i płynny, taki karmel. Ostrożnie dolać wodę, może pryskać, miód, mleko, pozostały cukier i dobrze podgrzać, aż wszystko się rozpuści i połączy. Dodać masło,  przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i zostawić, aby trochę przestygło. Obie mąki przesiać, dodać sodę. Ciasto na pierniczki najlepiej robić w mikserze, jest bardzo klejące. Do mąki dodać ciepłe mleko z miodem i karmelem i wyrobić ciasto. Ciasto zostawić w zimnym miejscu na co najmniej 3 godziny, aby stężało. Gdy ciasto odpocznie i stężeje, choć nadal będzie miękkie, wyjmować je porcjami na dobrze posypaną mąką stolnicę, szybko. aby za bardzo nie rozgrzać ciasta, formować wałek, taki jak na kopytka i kroić na kawałki nożem, które układać na formie wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec pierniczki 15-20 minut. Zimne pierniczki można od razu polukrować, lub polać polewą czekoladową. 

Lukier:

Do cukru pudru dodać sok z cytryny i po łyżce wody, mieszać i dolewać wodę do gęstości jaką chcemy. Lukier do pierniczków nie musi być gęsty, ale to już jak ktoś lubi. 


2 komentarze:

  1. Chciałam zapytać, czy można takie pierniczki nadziać, czy ciasto jest na tyle mocne i plastyczne. Same w sobie też wyglądają oczywiście smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadziewałam, ale przyznam szczerze, że bardzo trudno się nadziewają, ciasto szybko robi się miękkie, a jak doda się mąki nie są już takie mięciutkie. Chyba, żeby poleżało w lodówce całą noc. Ale polecam spróbować, nadziane są pyszne, nadziewałam swoim musem z pigwy, jest on gęsty nie wypływał. Pozdrawiam!

      Usuń