Początek jesieni

27 czerwca 2022

Botwinka

 Botwinka to jedna z moich ulubionych zup, ugotowana na żeberkach, kościach, czy nawet na rosole, z młodymi buraczkami, które rosną w ogrodzie, z warzywami, pachnąca latem. Tym razem wersja Botwinki podana oddzielnie z ziemniakami i z jajkiem sadzonym, stanowi obiad jednodaniowy, a na drugi dzień jest jeszcze lepsza, dlatego warto ugotować jej więcej.



 



Składniki:

  • 400 gram żeberek lub kości wieprzowych
  • 400 gram botwinki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pęczek koperku
  • 100 gram śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 burak
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • jajka

Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i wolno gotować. Botwinkę dokładnie umyć kilka razy, ważne, bo często jest ona siedliskiem różnych małych stworków, pokroić w paseczki. Buraka obrać, pokroić i wrzucić do zupy. Gdy mięso jest już miękkie, dodać botwinkę, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze jest dodać zakwasu z buraków jeśli taki mamy. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i zaprawić zupę. Na koniec wlać śmietanę i wsypać łyżkę koperku. Ziemniaki ugotować oddzielnie, wyłożyć na talerz, dodać  usmażone jajko sadzone. Botwinkę wlać na talerz i po wierzchu posypać świeżym koperkiem. Botwinkę możemy ugotować też na rosole.

24 czerwca 2022

Ciasto z truskawkami

 Ciasto z truskawkami piekę już od dawna, co najmniej dwa razy w sezonie truskawkowym. Jest szybkie, puszyste, wilgotne i pyszne. Przepis jest bardzo prosty, co prawda potrzebny jest mikser, ale dziś każdy z niego korzysta. W moim rodzinnym domu ciasto z truskawkami było pieczone w prodiżu, ja też je tak upiekłam, prodiż jest starszy ode mnie, praktycznie już  nieużywany, jedynie do tego ciasta, ale ciasto udaje się też w piekarniku, tyle że w prodiżu jest bardziej wilgotne, tak mnie się wydaje, lepiej nam smakuje.


Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 500 gramów truskawek
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Wykonanie:

Truskawki obrać, umyć i dokładnie odsączyć na sitku. Przygotować formę do pieczenia o średnicy 27 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, ubijać, aż jajka zbieleją. Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia, cały czas miksując na mniejszych obrotach masę jajeczną, dodawać do niej po łyżce mąki. Na koniec dodać olej, zmiksować i wyłożyć ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni, grzanie góra-dół i piec 40-45 minut, sprawdzić patyczkiem, czy suche, jeśli tak wyłączyć i otworzyć piekarnik, a ciasto zostawić na pięć minut. Ciasto z truskawkami posypać po wierzchu cukrem pudrem. 


22 czerwca 2022

Roladki z pieczarkami

 Roladki drobiowe z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad dla rodziny, a także na spotkania rodzinne w większym kręgu. Soczyste roladki wypełnione pysznym nadzieniem pieczarkowym, z dodatkiem sera żółtego, bardzo delikatne w smaku i świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem nie tylko ziemniaków, ale też ryżu, kaszy, a nawet chleba.



Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

150 gramów pieczarek

2 cebula

2-3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła

2 łyżki startego sera żółtego

1 łyżka musztardy

sól

pieprz

papryka

kilka wykałaczek

tłuszcz do smażenia




Wykonanie:

Najpierw przygotować farsz: pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę jedną obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na złoto cebulę, dodać pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić, aż wyparuje płyn, a pieczarki będą miękkie. Pierś z kurczaka pokroić na plastry i delikatnie rozbić, najlepiej przez folię, aby nie porozrywać mięsa. Do przestudzonych pieczarek dodać starty żółty ser i wymieszać.  Każdy płat mięsa posmarować musztardą, położyć trochę farszu i ściśle zwinąć w roladkę, a następnie spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w mące i kłaść złączeniem na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć na złoto z każdej strony. Obsmażone roladki z pieczarkami przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka na złoto, dolać  półtorej szklani wody, zagotować i wlać do roladek, doprawić solą, pieprzem i papryką, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić pod przykryciem 10-15 minut, aż roladki będą miękkie. Z porcji tej wyszło sześć roladek.



20 czerwca 2022

Ryżanka z pieczarkami

 Ryżanka z pieczarkami, zwykła, prosta, smaczna i zdrowa zupa. Zupa pełna warzyw, a warzywa powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dodatek ryżu sprawia, że jest zawiesista, gęsta, a nie zawiera mąki. Taka prosta treściwa zupa, a dodatek pieczarek dodaje jej smaku. Można ugotować ją na mięsie, rosole, ja tym razem ugotowałam ją tylko na maśle.



Składniki:

  • 300 gramów pieczarek
  • 100 gramów ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • gałązka lubczyka
  • zielony liść pora i selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka masła

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę, lekko ją obsmażyć, wrzucić pieczarki, dodać sól i pieprz i wszystko dobrze obsmażyć. Przesmażone pieczarki przełożyć do garnka, a na patelnię wlać 2 szklanki wody, zagotować i wlać do pieczarek, dodać jeszcze litr gotowanej wody, liść laurowy, ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć i od razu dodać do zupy, gotować wszystko 15 minut. Ryż opłukać zimną wodą i dodać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem i wolno gotować, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać zieloną natkę pietruszki.

19 czerwca 2022

Deser z kaszy manny z owocami

 Deser z kaszy manny z owocami to prosty, pożywny, i smaczny słodki dodatek na zakończenie obiadu, lub na podwieczorek. Lubiany przez wszystkich, lekki, szybki w przygotowaniu. Składniki proste, owoce mogą być różne, takie jakie lubimy: maliny, truskawki, banany, ananasy, czy brzoskwinie. 



Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • owoce u mnie brzoskwinie z syropu

Wykonanie:

Do zimnego mleka dodać kaszę manną, cukier i cukier waniliowy i mieszając cały czas zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować kilka minut mieszając, aby kasza nam się nie przypaliła. Gdy kasza zgęstnieje, wyłączyć grzanie, kaszę przykryć folią do żywności, tak aby przylegała do powierzchni, wtedy nie zrobi nam się skorupa, wynieść w chłodne miejsce i wystudzić. Brzoskwinie, połówkę na jedną porcję, pokroić w kostkę. Zimną kaszę manną ubić mikserem przez kilka minut, zrobi się puszysta i kremowa. Do pucharków na dno włożyć pokrojoną brzoskwinię, wyłożyć ubitą kaszkę, udekorować kawałkami brzoskwini i listkiem mięty. Z porcji tej wyszły 4 desery, ale to zależy od wielkości pucharków.


12 czerwca 2022

Karkówka duszona

 Karkówka w sosie własnym to pomysł na pyszny, domowy obiad, a na dodatek bardzo prosty i szybki. Karkówka jest bardzo soczysta, miękka, rozpływa się w ustach. Jak to mówią, najprostsze rzeczy są najlepsze, nie ma tu wyszukanych dodatków, wszystko co potrzebne znajdzie się w każdym domu, a mimo to mięso smakuje wybornie.



Składniki:

  • 800 gramów karkówki
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie: 

Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości około 2 cm. Każdy kawałek lekko posolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu obsmażyć z każdej strony plastry karkówki, aby nabrały ciemno złotego kolor, a mięso pozostało w środku soczyste. Cebulę obrać i pokroić w piórka, karkówkę posypać papryką i majerankiem, dodać cebulę, zmniejszyć grzanie do minimum i przykryć, wolno chwilę dusić, pod wpływem pary wydzieli się trochę sosu, a cebula zmięknie. Teraz podlać szklanką wody i dusić na małym grzaniu pod przykryciem około 40-50 minut, zależy od mięsa, jeśli sos wyparuje, dolać jeszcze wody. Sprawdzić karkówkę czy miękka, doprawić jeśli trzeba do smaku solą i pieprzem. Sos jest pyszny i zawiesisty, jeśli jednak lubimy gęsty, można jeszcze zaprawić go mąką.



10 czerwca 2022

Kluski z truskawkami

 Kluski z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem białego sera i mąki, polane truskawkami z cukrem, mięciutkie, delikatne i pyszne. Takie kluski można zrobić z ziemniaków, które zostaną nam z obiadu,  nic nie powinno się marnować. Robi się je bardzo szybko, można podać je zarówno na obiad, podwieczorek czy na kolację. Truskawki można zastąpić innymi owocami, chociaż mojej rodzinie najlepiej smakuje wersja truskawkowa. 



Składniki:

  • 400 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 200 gramów twarogu 
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • 500 gramów truskawek
  • gęsty jogurt, lub śmietana
  • cukier

Wykonanie:

Ugotowane, ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, tak samo zmielić twaróg, ja użyłam twaróg półtłusty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać cukrem i zostawić, aby puściły sok. Ziemniaki z serem przełożyć do miski, wyjąć 1/4 masy, a to miejsce wsypać mąkę pszenną, dodać część masy ziemniaczanej, którą wyjęliśmy, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko połączyć rękoma w ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej uformować cienkie wałki, każdy wałek kroić na centymetrowe kluski. Zagotować wodę w dużym garnku, lekko ją osolić i wrzucać kluski na wrzątek, jak wypłyną zmniejszyć grzanie i wolno gotować trzy-cztery minuty. Ugotowane kluski odcedzić na sitku, wykładać na talerz, po wierzchu polać sosem z truskawkami i udekorować łyżką jogurtu.

9 czerwca 2022

Szczawiowa z jajkiem

 Zupa szczawiowa z młodego szczawiu, prosto z działki, ugotowana na rosole, ze śmietaną. Taka zupa podana z jajkiem ugotowanym na twardo, do tego okraszone młode ziemniaczki, to obiad jednodaniowy dla całej rodziny, można ugotować więcej od razu na dwa dni. Najważniejsze, że w czasie upału taki obiad gotuje się tyle co ziemniaki, a jest bardzo smaczny i pożywny.



Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 150 gramów pokrojonego szczawiu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól
  •  4 jajka 
  • koperek
  • kawałek kiełbasy lub boczku na skwarki
  • trochę tłuszczu

Wykonanie:

Szczaw przebrać, umyć i pokroić. Jajka ugotować na twardo. Rosół wlać do garnka, dolać litr wody, zagotować i wrzucić pokrojony szczaw, dwie garście, jeśli lubimy kwaśniejszą zupę można dodać więcej szczawiu. Mąkę rozrobić z zimną wodą na gładką masę, gdy zupa się zagotuje, dolać trochę do mąki, wymieszać i zaprawić zupę i zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą i dodać śmietanę, najpierw zahartować ją odrobiną zupy i wlać do garnka. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Zupę podać z przekrojonym jajkiem na twardo, a na osobnym talerzu ziemniaki okraszone skwarkami i posypane koperkiem.

4 czerwca 2022

Pierś z kurczaka z mięsem mielonym

 Pierś z kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, moja propozycja to połączenie piersi z mięsem mielonym. Przepis nie jest skomplikowany, a mięso jest bardzo smaczne i soczyste. Idealne danie nie tylko na obiad, ale też na wszelkie uroczystości. Pierś pokrojona na plastry, posmarowana mięsem mielonym i zwinięta w roladę, pięknie wygląda po przekrojeniu, a można podać ją z ziemniakami, kaszą czy z kluskami śląskimi.

Składniki:


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 gramów mięsa mielonego
  • 1/2 małej bułki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić każdą na trzy kotlety. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa mielonego, dodać jajko, musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić, tak jak na kotlety mielone. Pierś z kurczaka włożyć do torebki foliowej i delikatnie ją rozbić, tak aby nie porozrywać mięsa. Mięso mielone podzielić na sześć części. Każdy kotlet z piersi posmarować mięsem mielonym i zwinąć w roladę, nie trzeba spinać wykałaczkami, mięso mielone wszystko sklei. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdą roladkę obtoczyć w mące i kłaść złączeniem na gorący tłuszcz, obsmażyć na większym grzaniu z każdej strony na złoto. Cebulę pokroić w piórka, dodać do piersi z kurczaka, lekko przesmażyć, a gdy cebula zmięknie dodać szklankę wody, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką do smaku, zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć i wolno dusić 10 minut, sprawdzić czy mięso jest miękkie. 

2 czerwca 2022

Pomidory z żółtym serem

 Pomidory z serem żółtym to pyszna i prosta przekąska na spotkania rodzinne. Ta przystawka świetnie sprawdzi się także na imprezach na świeżym powietrzu przy grillu. Smak pomidora z serem jest dość wyrazisty, zadowoli każde podniebienie, a do tego ładnie się prezentuje. Pomidory powinny być duże, dojrzałe, ale jędrne i twarde.



Składniki:

  • 2 pomidory
  • 200 gramów żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1łyżka jogurtu greckiego, lub kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Pomidory umyć, wytrzeć i pokroić na plastry, trochę grubsze, tak około 4 milimetry. Ser żółty, ja użyłam goudę,  ale może być inny, taki jaki lubimy, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do sera dodać majonez, jogurt, pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wymieszać. Zieloną natkę pietruszki drobno pokroić i dodać na koniec, wszystko wymieszać. Tak przygotowany ser z sosem układać po łyżce na plastrach pomidorów. Można po wierzchu posypać szczypiorkiem.