22 czerwca 2022

Roladki z pieczarkami

 Roladki drobiowe z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad dla rodziny, a także na spotkania rodzinne w większym kręgu. Soczyste roladki wypełnione pysznym nadzieniem pieczarkowym, z dodatkiem sera żółtego, bardzo delikatne w smaku i świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem nie tylko ziemniaków, ale też ryżu, kaszy, a nawet chleba.



Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

150 gramów pieczarek

2 cebula

2-3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła

2 łyżki startego sera żółtego

1 łyżka musztardy

sól

pieprz

papryka

kilka wykałaczek

tłuszcz do smażenia




Wykonanie:

Najpierw przygotować farsz: pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę jedną obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na złoto cebulę, dodać pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić, aż wyparuje płyn, a pieczarki będą miękkie. Pierś z kurczaka pokroić na plastry i delikatnie rozbić, najlepiej przez folię, aby nie porozrywać mięsa. Do przestudzonych pieczarek dodać starty żółty ser i wymieszać.  Każdy płat mięsa posmarować musztardą, położyć trochę farszu i ściśle zwinąć w roladkę, a następnie spiąć wykałaczką. Każdą roladkę obtoczyć w mące i kłaść złączeniem na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć na złoto z każdej strony. Obsmażone roladki z pieczarkami przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka na złoto, dolać  półtorej szklani wody, zagotować i wlać do roladek, doprawić solą, pieprzem i papryką, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić pod przykryciem 10-15 minut, aż roladki będą miękkie. Z porcji tej wyszło sześć roladek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz