10 czerwca 2022

Kluski z truskawkami

 Kluski z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem białego sera i mąki, polane truskawkami z cukrem, mięciutkie, delikatne i pyszne. Takie kluski można zrobić z ziemniaków, które zostaną nam z obiadu,  nic nie powinno się marnować. Robi się je bardzo szybko, można podać je zarówno na obiad, podwieczorek czy na kolację. Truskawki można zastąpić innymi owocami, chociaż mojej rodzinie najlepiej smakuje wersja truskawkowa. 



Składniki:

  • 400 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 200 gramów twarogu 
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • 500 gramów truskawek
  • gęsty jogurt, lub śmietana
  • cukier

Wykonanie:

Ugotowane, ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, tak samo zmielić twaróg, ja użyłam twaróg półtłusty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać cukrem i zostawić, aby puściły sok. Ziemniaki z serem przełożyć do miski, wyjąć 1/4 masy, a to miejsce wsypać mąkę pszenną, dodać część masy ziemniaczanej, którą wyjęliśmy, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko połączyć rękoma w ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej uformować cienkie wałki, każdy wałek kroić na centymetrowe kluski. Zagotować wodę w dużym garnku, lekko ją osolić i wrzucać kluski na wrzątek, jak wypłyną zmniejszyć grzanie i wolno gotować trzy-cztery minuty. Ugotowane kluski odcedzić na sitku, wykładać na talerz, po wierzchu polać sosem z truskawkami i udekorować łyżką jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz