4 czerwca 2022

Pierś z kurczaka z mięsem mielonym

 Pierś z kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, moja propozycja to połączenie piersi z mięsem mielonym. Przepis nie jest skomplikowany, a mięso jest bardzo smaczne i soczyste. Idealne danie nie tylko na obiad, ale też na wszelkie uroczystości. Pierś pokrojona na plastry, posmarowana mięsem mielonym i zwinięta w roladę, pięknie wygląda po przekrojeniu, a można podać ją z ziemniakami, kaszą czy z kluskami śląskimi.

Składniki:


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 gramów mięsa mielonego
  • 1/2 małej bułki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić każdą na trzy kotlety. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa mielonego, dodać jajko, musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić, tak jak na kotlety mielone. Pierś z kurczaka włożyć do torebki foliowej i delikatnie ją rozbić, tak aby nie porozrywać mięsa. Mięso mielone podzielić na sześć części. Każdy kotlet z piersi posmarować mięsem mielonym i zwinąć w roladę, nie trzeba spinać wykałaczkami, mięso mielone wszystko sklei. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdą roladkę obtoczyć w mące i kłaść złączeniem na gorący tłuszcz, obsmażyć na większym grzaniu z każdej strony na złoto. Cebulę pokroić w piórka, dodać do piersi z kurczaka, lekko przesmażyć, a gdy cebula zmięknie dodać szklankę wody, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką do smaku, zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć i wolno dusić 10 minut, sprawdzić czy mięso jest miękkie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz