27 marca 2020

Sernik Królewski

Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym ciastem kakaowym. Idealny na święta, uroczystości lub po prostu do kawki.


Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram masła

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche kakaowe ciasto. Ciasto podzielić mniejszą część włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika, zaś większa część wyłożyć do posmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 20 x 30 cm. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce.

Masa serowa:

  • 1 kg sera może być z wiaderka 
  • 3 jajka
  • 100 gram masła
  • 200 gram cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera z wiaderka, lub sera zmielonego i  masła o temperaturze pokojowej, gdy masa jest jednolita dodać budyń i kaszę manną, wymieszać. Białka, dwa pozostałe od ciasta kakaowego i trzy od sernika, ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą sernikową, wszystko wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe, na tarce o dużych otworach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec godzinę.
Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

18 komentarzy:

  1. Uda się, tylko trzeba zamrozić ciasto kakaowe, bo jest rzadkie, a tak ładnie się zetrze i będzie mięciutkie, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Czekam na efekt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszraz mi serniczek wyszedł. Jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja. Odkąd zrobiłam pierwszy raz robię z podwójnej porcji na dużą blachę ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej dziewczyny, ciasto piklyscie z termoobiegiem??? Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik pieczemy grzanie góra-dół, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny!! Nie miałam śmietany, więc piekłam bez i też wyszedł super! Przepyszny! ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę podać wielkość brytfanny do pieczenia na wyżej wymienioną ilość składników.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekę od wielu lat i polecam aby ułatwić sobie, połączcie składniki na ciasto do konsystencji kruszonki, schlodzcie w lodówce wówczas nie trzeba trzeć na tarce

    OdpowiedzUsuń