27 marca 2020

Sernik Królewski

Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym ciastem kakaowym. Idealny na święta, uroczystości lub po prostu do kawki.


Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram masła

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche kakaowe ciasto. Ciasto podzielić mniejszą część włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika, zaś większa część wyłożyć do posmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 20 x 30 cm. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce.

Masa serowa:

  • 1 kg sera może być z wiaderka 
  • 3 jajka
  • 100 gram masła
  • 200 gram cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera z wiaderka, lub sera zmielonego i  masła o temperaturze pokojowej, gdy masa jest jednolita dodać budyń i kaszę manną, wymieszać. Białka, dwa pozostałe od ciasta kakaowego i trzy od sernika, ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą sernikową, wszystko wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe, na tarce o dużych otworach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec godzinę.
Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

19 komentarzy:

  1. Uda się, tylko trzeba zamrozić ciasto kakaowe, bo jest rzadkie, a tak ładnie się zetrze i będzie mięciutkie, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A ja dodałam maliny pod wierzchnią warstwę kruchego ciasta. Jest pyszne.

      Usuń
  3. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Czekam na efekt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszraz mi serniczek wyszedł. Jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja. Odkąd zrobiłam pierwszy raz robię z podwójnej porcji na dużą blachę ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej dziewczyny, ciasto piklyscie z termoobiegiem??? Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik pieczemy grzanie góra-dół, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny!! Nie miałam śmietany, więc piekłam bez i też wyszedł super! Przepyszny! ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę podać wielkość brytfanny do pieczenia na wyżej wymienioną ilość składników.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekę od wielu lat i polecam aby ułatwić sobie, połączcie składniki na ciasto do konsystencji kruszonki, schlodzcie w lodówce wówczas nie trzeba trzeć na tarce

    OdpowiedzUsuń