Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym ciastem kakaowym. Idealny na święta, uroczystości lub po prostu do kawki.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gram masła
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche kakaowe ciasto. Ciasto podzielić mniejszą część włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika, zaś większa część wyłożyć do posmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 20 x 30 cm. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce.
Masa serowa:
- 1 kg sera może być z wiaderka
- 3 jajka
- 100 gram masła
- 200 gram cukru
- cukier waniliowy
- 1 duży budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera z wiaderka, lub sera zmielonego i masła o temperaturze pokojowej, gdy masa jest jednolita dodać budyń i kaszę manną, wymieszać. Białka, dwa pozostałe od ciasta kakaowego i trzy od sernika, ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą sernikową, wszystko wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe, na tarce o dużych otworach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec godzinę.
Dziś bede robiła
OdpowiedzUsuńUda się, tylko trzeba zamrozić ciasto kakaowe, bo jest rzadkie, a tak ładnie się zetrze i będzie mięciutkie, Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMusze wyprubowac przepis
OdpowiedzUsuńJa bym wyprÓbowała.
UsuńWspaniałe ciasto piekłam
OdpowiedzUsuńWypróbuję
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika. Czekam na efekt.
OdpowiedzUsuńNapewno spróbuję
OdpowiedzUsuńPierwszraz mi serniczek wyszedł. Jest pyszny
OdpowiedzUsuńSuper, zapraszam na inne przepisy!
UsuńRewelacja. Odkąd zrobiłam pierwszy raz robię z podwójnej porcji na dużą blachę ��
OdpowiedzUsuńHej dziewczyny, ciasto piklyscie z termoobiegiem??? Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńSernik pieczemy grzanie góra-dół, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!! Nie miałam śmietany, więc piekłam bez i też wyszedł super! Przepyszny! ❤
OdpowiedzUsuńTEN SERNIK JEST PYSZNY
OdpowiedzUsuńProszę podać wielkość brytfanny do pieczenia na wyżej wymienioną ilość składników.
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie, 20 na 30cm, pozdrawiam!
UsuńPiekę od wielu lat i polecam aby ułatwić sobie, połączcie składniki na ciasto do konsystencji kruszonki, schlodzcie w lodówce wówczas nie trzeba trzeć na tarce
OdpowiedzUsuń