1 września 2023

Domowy sos słodko-kwaśny

 Domowy sos słodko-kwaśny jak sama nazwa wskazuje jest trochę słodki, trochę kwaśny, trochę pikantny, ale smaki komponują się idealnie. Sos jest pyszny, pikantny, aromatyczny, warto go zrobić na zimę, wtedy obiad zrobimy w kilka minut. Smakuje zarówno z makaronem, jak i z ryżem, ale też nadaje się jako marynata do kurczaka i żeberek. Wystarczy umyte mięso zalać sosem, zostawić na noc w lodówce, a potem upiec i danie gotowe. Przepis nie jest trudny, sprawdzony i zawsze się udaje.



Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,6 kg obranej i wydrążonej cukinii
  • 2 duże papryki czerwone
  • 170 gramów kukurydzy (mała puszka)
  • 5 plastrów ananasa ( mała puszka)
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę dodać do garnka razem z pomidorami, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować bez przykrycia pół godziny. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w małą kostkę, dodać do podgotowanych pomidorów i wszystko gotować jeszcze pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Po godzinie gotowania sosu tj. pół godziny pomidory z cebulą i pół godziny jeszcze z cukinią, dodać paprykę, sól, pieprz, cukier i gotować jeszcze 20 minut. Do sosu dodać ocet, przetarty czosnek, pokrojony w drobną kostkę ananas i odsączoną z zalewy kukurydzę, doprawić pozostałymi przyprawami, musztardą, i wolno gotować dziesięć minut. W soku z ananasa rozpuścić skrobię, dodać 2 łyżki zimnej wody  wlać do sosu i zagotować. Spróbować czy odpowiada nam smak, można jeszcze dodać ostrej papryki, ale ja nie dodaję, sos jest jak dla mnie wystarczająco ostry. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć, włożyć sos, zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki są gorące, dlatego zalać je gorącą wodą do 3/4 wysokości, zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować je 20 minut, zostawić w garnku, aby trochę przestygły. Sosu wyszło 9 słoików o pojemności 400 ml.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz