2 sierpnia 2020

Szarlotka

Szarlotka pyszne ciasto z jabłkami, pachnące cynamonem, szybkie i proste. Przepis prosty, każdy sobie z nim poradzi. Mięciutkie, pyszne ciasto i smażone jabłka, zadowolą każde podniebienie. Nie za słodkie, na każdą okazję i do herbaty.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • cukier do smaku
  • cynamon

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Do miseczki wbić żółtko, dodać śmietanę, olej, cukier i dokładnie wymieszać, dodać  do mąki z masłem i zagnieść, ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, a resztę zamrozić. Przygotować jabłka, obrać je, drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce i przesmażyć chwilę dodając cukru do smaku, na koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i budyń w proszku. Ciasto na formie posmarować białkiem, dzięki temu ciasto nie będzie ciągnęło wilgoci od jabłek, wyłożyć usmażone jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce o dużych otworach. Piec 50-55 minut w temperaturze 175-180 stopni. Posypać ciasto cukrem pudrem. Szarlotka mazowiecka

9 komentarzy:

  1. W jakiej postaci ma być białko do smarowania spodu? Ma być ubite?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ubijać, zwykłe białko z jajka bez żółtka.

      Usuń
  2. Na jaki rozmiar blachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. czy masło można zastąpić margaryną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można Kasią, chociaż na maśle jest lepsza, pozdrawiam!

      Usuń
  4. Czy jabłka mają być wystudzone?

    OdpowiedzUsuń