22 listopada 2019

Szarlotka mazowiecka

Jesień się pomału kończy, więc nie może zabraknąć szarlotki, królowej jesieni. Dziś upieczemy szarlotkę, a zapach jej będzie kusił w całym Domu pełnym mięty... nie starczy na długo, bo ją wszyscy lubimy.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 gram masła
  • 1 szklanka i 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 10 jabłek
  • cynamon
  • 1 łyżka kaszy manny


Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem, zrobić dołek w środku. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kwaśną śmietanę. Żółta z cukrem i śmietaną wlać w dołek mąki i zarobić kruche ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować masłem i posypać tartą bułką. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę nakłuć widelcem, wstawić na pół godziny do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Resztę ciasta schować do zamrażalnika. Przygotować jabłka do szarlotki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych otworach, dodać kaszę manną i posypać cynamonem. Jeśli jabłka kwaśne można dosłodzić do smaku. Do szarlotki możemy wykorzystać mus jabłkowy zrobiony w słoikach na zimę. Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do gorącego piekarnika 170 stopni na 15-20 minut aby się popiekło. 3 białka ubić z 3 łyżkami cukru na sztywno, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyjąć ciasto, wyłożyć przygotowane jabłka, na to wyłożyć pianę, na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika i dopiec jeszcze 40 minut do ładnego zrumienienia. Szarlotka jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz