11 maja 2020

Zakwas z buraków w słoikach

Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy, nie muszę chyba przekonywać, prawie nic nie kosztuje, możemy sami go zrobić. Zakwas powinni pić wszyscy, tak naprawdę to prawdziwe złoto dla naszego organizmu. Można też gotować z niego barszcz czerwony czysty czy zabielany śmietaną. Przepis na ten zakwas jest inny niż wszystkie, robimy go w słoikach i może w chłodnej piwnicy stać nawet rok, dłużej nie próbowałam.

Składniki:
  • buraki czerwone ekologiczne
  • sól kamienna 
  • czosnek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kawałek korzenia chrzanu
  • słoik litrowy
Wykonanie:
Słoiki i zakrętki dokładnie wymyć i wyparzyć. Buraki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do słoika włożyć buraki, układać je, aby weszło jak najwięcej, zostawić 3 cm wolnego miejsca  od góry słoika. Czosnek obrać, a chrzan oskrobać, umyć. Do każdego słoika włożyć 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Dodać łyżeczkę soli kamiennej. Zagotować wodę i lekko ją przestudzić, tak aby była ciepła, zalać buraki tak aby były przykryte, zakręcić słoik i zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, gdy zakwas przestanie "buzować" wynieść w chłodne miejsce. Zakwas z buraków będzie się kisił, powoli nabierał smaku, a stać może i rok. Możemy go użyć kiedy przyjdzie nam ochota, jest smaczny i zdrowy. 

3 komentarze: