11 maja 2020

Zakwas z buraków w słoikach

Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy, nie muszę chyba przekonywać, prawie nic nie kosztuje, możemy sami go zrobić. Zakwas powinni pić wszyscy, tak naprawdę to prawdziwe złoto dla naszego organizmu. Można też gotować z niego barszcz czerwony czysty czy zabielany śmietaną. Przepis na ten zakwas jest inny niż wszystkie, robimy go w słoikach i może w chłodnej piwnicy stać nawet rok, dłużej nie próbowałam.

Składniki:
  • buraki czerwone ekologiczne
  • sól kamienna 
  • czosnek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kawałek korzenia chrzanu
  • słoik litrowy
  • cukier
Wykonanie:
Słoiki i zakrętki dokładnie wymyć i wyparzyć. Buraki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do słoika włożyć buraki, układać je, aby weszło jak najwięcej, zostawić 3 cm wolnego miejsca  od góry słoika. Czosnek obrać, a chrzan oskrobać, umyć. Do każdego słoika włożyć 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Dodać łyżeczkę soli kamiennej i pół łyżeczki cukru.Zagotować wodę i wrzącą zalać buraki, zakręcić słoik i wynieść w chłodne miejsce. Zakwas z buraków będzie się kisił, po woli nabierał smaku. Zależy od temperatury, ale średnio po 4 tygodniach jest już dobry, a stać może i rok. Możemy go użyć kiedy przyjdzie nam ochota, jest smaczny i zdrowy. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza