27 lutego 2020

Ciasto Kokosowy Cud

Ciasto Kokosowy cud, to mięciutkie miodowe ciasto przełożone kokosowym kremem i pokrojonymi brzoskwiniami, polane lukrem, a na wierzchu ozdobione pokrojoną galaretką brzoskwiniową. Połączenie dwóch smaków: słodkiego i kwaśnego sprawia, że ciasto jest smaczne i orzeźwiające.


Składniki na ciasto:

  • 150 gram masła
  • 300 gram mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 100 gram cukru
  • 1 jajko
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z sodą i posiekać z masłem. Dodać miód, cukier, śmietanę i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie równe części i upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, każą część oddzielnie w temperaturze 175 stopi przez 20 minut. Forma 30 x 20 cm.
Krem:

  • 400 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gram wiórków kokosowych


Śmietanę lekko zmiksować z cukrem pudrem ( można ręcznie wymieszać), dodać wiórki kokosowe.
Wykonanie:
Galaretkę wymieszać w 1,5 szklance wrzącej wody, zostawić aby stężała. Zimne ciasto przełożyć połową kremu, na krem kokosowy ułożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie i ułożyć resztą kremu. Całość przykryć pozostałym ciastem. 
Lukier:

  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • cukier puder

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, dodając cukru tyle, aby lukier był nie za rzadki.
Ciasto polać lukrem, galaretkę pokroić w kostkę i rozłożyć na cieście, całość posypać wiórkami kokosowymi.   Zobacz Ciasto Kaprys

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz