21 lutego 2020

Ciasto Kaprys

Ciasto kaprys, bardzo dobre połączenie musu jabłkowego z masą serową i delikatną masą kokosową, a wszystko to na kruchym spodzie. Ciasto na każdą okazję, ładnie wygląda, dobrze smakuje i szybko się robi.

Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem i smalcem. Do masy dodać jajko i żółtka, wodę i zagnieść ciasto.
Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń brzoskwiniowy

Jabłka obrać, drobno pokroić i przesmażyć z cukrem. Do zimnych jabłek dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Ja połączyłam jabłka z dynią pół na pół.
Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy

Ser zmielić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po trochu ser , mleko, olej i na koniec budyń.

Masa kokosowa:

  • 6 białek( 2 od ciasta i 4 od sera)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 gram wiórków kokosowych

Białko ubić, dodawać po trochu cukier, na koniec masę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Wykonanie ciasta:
Ciasto kruche włożyć do formy 25 x 30 cm, na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać i wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni na godzinę. pod koniec pieczenia wylać na ciasto ubitą masę kokosową i zapiec delikatnie, aby masa się ścięła i lekko przyrumieniła. Zostawić na chwilę w piekarniku.  Zobacz Ciasto Kokosowy Cud

6 komentarzy:

  1. Witam. Ile trzeba dać proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 łyżeczkę od herbaty, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spotykam w przepisach budyń brzoskwiniowy ale w mojej miejscowości go nie widziałam, może być waniliowy? Czy ten ser nie jest za rzadkii nie przeleje się pod mus z jabłek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser nie jest za rzadki, bo to twaróg który trzeba zmielić. Budyń może być waniliowy, lub inny, ale raczej o kolorze żółtym. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. To mleko jest składnikach ale potem w przepisie już nie tez je dajemy do sera?

    OdpowiedzUsuń