12 lutego 2020

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana u nas nazywana bugajem, ale też kartoflakiem, to babka z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, boczku i kiełbasy. To dobry pomysł na prosty i tani obiad, czy kolację. Bardzo smaczna, moja rodzina ją uwielbia.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 100 gram surowego boczku
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 100 gram kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiełbasę. Rozgrzać patelnię i na małym grzaniu wrzucić surowy boczek, jak trochę się tłuszcz wytopi, dodać pokrojony boczek wędzony i kiełbasę, podsmażyć, na koniec wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jeśli ziemniaki mają dużo soku, należy go trochę odlać. Do masy ziemniaczanej dodać przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, wymieszać, wsypać mąkę, dodać jajko i przyprawy sól, pieprz, majeranek do smaku. Ciasto na babkę powinno być ostre, dokładnie wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej dobrze tłuszczem. Na wierzchu babki położyć plaster lub dwa wędzonego boczku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec babkę ziemniaczaną do ładnego zrumienienia, porcja nie jest duża na małą foremkę keksową, ale i tak piecze się najmniej 70 minut. Sprawdzić patyczkiem tak jak ciasto, czy jest upieczona. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza