Babka ziemniaczana u nas nazywana bugajem, ale też kartoflakiem, to babka z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, boczku i kiełbasy. To dobry pomysł na prosty i tani obiad, czy kolację. Bardzo smaczna, moja rodzina ją uwielbia.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 100 gram surowego boczku
- 100 gram wędzonego boczku
- 100 gram kiełbasy
- sól
- pieprz
- majeranek
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiełbasę. Rozgrzać patelnię i na małym grzaniu wrzucić surowy boczek, jak trochę się tłuszcz wytopi, dodać pokrojony boczek wędzony i kiełbasę, podsmażyć, na koniec wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jeśli ziemniaki mają dużo soku, należy go trochę odlać. Do masy ziemniaczanej dodać przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, wymieszać, wsypać mąkę, dodać jajko i przyprawy sól, pieprz, majeranek do smaku. Ciasto na babkę powinno być ostre, dokładnie wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej dobrze tłuszczem. Na wierzchu babki położyć plaster lub dwa wędzonego boczku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec babkę ziemniaczaną do ładnego zrumienienia, porcja nie jest duża na małą foremkę keksową, ale i tak piecze się najmniej 70 minut. Sprawdzić patyczkiem tak jak ciasto, czy jest upieczona.
Bugaj - taka mowjono u mniw w domu na babke kartoflana to moje dzircinstwo i mlodosc to moje wspomienia o domu rodzinnym i szczesliwym dziecinstwie
OdpowiedzUsuńu mnie w domu mówiono na to barabańczyk
OdpowiedzUsuńA u mojej cioci na wsi kugel
OdpowiedzUsuńtak prawdziwa nazwa kugiel dawna potrawa Żydowska
UsuńPo prostu babka ziemniaczana ...pycha 😋
OdpowiedzUsuńU mnie to był tarciuch - moje wspomnienie dzieciństwa i rodzinnego domu, i mamy, która piekła go dla nas w soboty.. pamiętam jego smak do dziś.
OdpowiedzUsuń