12 lutego 2020

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana u nas nazywana bugajem, ale też kartoflakiem, to babka z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, boczku i kiełbasy. To dobry pomysł na prosty i tani obiad, czy kolację. Bardzo smaczna, moja rodzina ją uwielbia.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 100 gramów surowego boczku
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 100 gramów kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek


Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiełbasę. Rozgrzać patelnię i na małym grzaniu wrzucić surowy boczek, jak trochę się tłuszcz wytopi, dodać pokrojony boczek wędzony i kiełbasę, podsmażyć, na koniec wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jeśli ziemniaki mają dużo soku, należy go trochę odlać. Do masy ziemniaczanej dodać przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, wymieszać, wsypać mąkę, dodać jajko i przyprawy sól, pieprz, majeranek do smaku. Ciasto na babkę powinno być ostre, dokładnie wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej dobrze tłuszczem. Na wierzchu babki położyć plaster lub dwa wędzonego boczku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec babkę ziemniaczaną do ładnego zrumienienia, porcja nie jest duża na małą foremkę keksową, ale i tak piecze się najmniej 70 minut. Sprawdzić patyczkiem tak jak ciasto, czy jest upieczona. 

15 komentarzy:

  1. Bugaj - taka mowjono u mniw w domu na babke kartoflana to moje dzircinstwo i mlodosc to moje wspomienia o domu rodzinnym i szczesliwym dziecinstwie

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w domu mówiono na to barabańczyk

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. tak prawdziwa nazwa kugiel dawna potrawa Żydowska

      Usuń
    2. U nas też tak się nazywało

      Usuń
  4. Po prostu babka ziemniaczana ...pycha 😋

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie to był tarciuch - moje wspomnienie dzieciństwa i rodzinnego domu, i mamy, która piekła go dla nas w soboty.. pamiętam jego smak do dziś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim rejonie Polski czyli północne mazowsze ta babka nazywa się nagus

      Usuń
  6. Zwał tak zwał,po prostu pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki sos do takie babki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jemy samą, niektórzy jedzą ze śmietaną kwaśną, ale może być też sos grzybowy.

      Usuń

    2. U nas stosowano grzybowy

      Usuń
  8. A u mnie pyszny rycfel)

    OdpowiedzUsuń
  9. A u mnie mówimy żuchel🤤

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie mówi się żuchel ,pycha 🤤

    OdpowiedzUsuń