25 października 2019

Makaron domowy

Dom pełen mięty... to dom słynący z własnych wyrobów. Większość rzeczy sami produkujemy i przetwarzamy. Makaron domowy gości u nas cały czas.


Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • woda 1/4 szklanki


Wykonanie:
Jajka i żółtka wlać do miseczki, dodać sól i rozmieszać dobrze widelcem. W mące zrobić dołek, wlać jajka i mieszać zagarniając mąkę, potem zagniatać ciasto, dodać wody (zależy od mąki ile wchłonie). Ciasto dobrze wyrobione musi odchodzić od ręki. Teraz zostawiamy przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na 4 części i zaczynamy wałkować placki. Wałkujemy od środka do brzegu, przyciskając wałek, ale nie za mocno, żeby nie porwać ciasta. Układamy placek na posypanej mąką ściereczce i zostawiamy, żeby ciasto trochę obeschło. Placek trzeba przewrócić na drugą stronę. Gdy ciasto obeschnie, posypujemy delikatnie mąką i kroimy na paski 4-5 cm, układamy jeden na drugim i kroimy makaron, cieniej lub grubiej zależy do czego makaron będzie zużyty. Teraz rozkładamy na stolnicy pokrojony makaron, aby chwilę się podsuszył. Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy, wrzucamy na wrzątek makaron, jak wypłynie zmniejszamy ogień i czekamy 3 minuty, próbujemy i makaron gotowy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz