28 listopada 2019

Śledź w pomidorach

W Domu pełnym mięty... dziś przyrządzimy śledzia w pomidorach. Śledź jest w w sosie słodko-kwaśnym, idealny na kolacje, imprezę, ma tą zaletę, że można zrobić go wcześniej.



Składniki:

  • 4 płaty śledziowe solone
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka wody 
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Śledzie zalać zimną wodą i wymoczyć. Rodzynki i żurawinę zalać gotowaną wodą. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Na dużą patelnię wlać olej i przesmażyć cebulę, jak zmięknie dodać marchew, wodę i razem dusić pod przykryciem, 15- 20 minut,aż warzywa będą miękkie. Dodać resztę składników oprócz śledzi, żurawiny i rodzynków. Dusić 10 minut. Wyłączyć gaz, dodać rodzynki i żurawinę. Śledzie pokroić w dwu centymetrowe kawałki, dodać do warzyw, wymieszać, przełożyć najlepiej do słoika. Śledzia w pomidorach należy przygotować co najmniej 2 dni wcześniej, aby składniki się połączyły. Śledź w pomidorach gotowy. Smacznego! Zobacz  Paprykarz z ryby w słoikach

3 komentarze:

  1. Dziękuje, są też smaczne, radzę spróbować, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to przeciwstawne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń