23 listopada 2019

Paprykarz z ryby w słoikach

Paprykarz to pyszna pasta z ryby, z warzywami i ryżem. W Domu pełnym mięty... zrobimy paprykarz pasteryzowany, który można przechowywać.


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ryby 
  • 3 marchewki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 szklankę wywaru z ryby
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżkę ketchupu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżkę wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 ml oleju
  • sól

Wykonanie:
Ugotować wywar do ryby, dodać jedną marchewkę, pietruszkę i seler. Ugotować ryż w osolonej wodzie, nie może być za miękki. Po 15 minutach włożyć rybę do wywaru i gotować ją na wolnym ogniu 15 minut. Rybę dokładnie obrać z ości, może być też filet z ryby ale świeży. Cebule, paprykę pokroić drobniutko w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych otworach, warzywa z wywaru też zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulę i poddusić aby troszkę zmiękła, dodać marchewkę, paprykę i warzywa z wywaru, poddusić i podlać wywarem z ryby. Dusić 15 minut, dodać ugotowany ryż, rybę i resztę składników, doprawić do smaku. Paprykarz musi być pikantny. Przygotować małe słoiki , wymyć dokładnie, wyparzyć. Nałożyć paprykarz do słoików, starać się delikatnie upychać, pozbywając się w ten sposób powietrza i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać słoiki wodą do 3/4 wysokości, pasteryzować od zagotowania 35 minut na wolnym ogniu. Paprykarz z ryby jest bardzo smaczny, pyszny dodatek na kanapkę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz