Składniki:
- 6 kg buraków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1/8 szklanki cukru (do smaku)
- sól do smaku,ziele angielskie, liść laurowy
Buraki ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Paprykę i cebulę obrać,pokroić w kostkę,ugotować i odcedzić na sicie.Zmieszać wszystkie składniki, zalewę ugotować dodać do buraków, dodać przyprawy i ugotowaną paprykę z cebulą, wszystko połączyć i nakładać do słoików, pasteryzować małe słoiki 35 minut. Sałatka dobra jest na zimno, ale też podsmażona na masełku z dodatkiem łyżki śmietany. Smacznego!
Zobacz Buraczki w słoikach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz