2 października 2019

Buraczki w słoikach

Dziś w Domu pełnym mięty robimy zapasy na zimę: buraczki tarte w słoikach, bardzo prosty i łatwy przepis, a buraczki w zimie gotowe. Pracę ułatwi nam malakser lub maszynka do ścierania warzyw, ja trę buraczki na drobnych oczkach, ale można na większych.



 

Buraczki do obiadu

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 1 łyżki soli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:


Buraki  w łupinach wymyć dokładnie, ugotować, aż będą miękkie, obrać z łupin jeszcze ciepłe, wtedy skórka schodzi sama, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać resztę składników: sól,ocet i cukier,dobrze wymieszać i nałożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować małe słoiki 35 minut, duże dłużej 45. Buraczki tak zrobione są gotowe, wystarczy tylko je obsmażyć na masełku i podać do obiadu. Smacznego!  

Sałatka z buraków i cebuli



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza