24 września 2019

Ogórki konserwowe

W Domu pełnym mięty mamy sezon ogórkowy.Ogórki robimy na różne sposoby, kisimy, robimy różne sałatki, krokodylki na ostro, ale te będą konserwowe, czyli słodko-kwaśne, pyszne jako dodatek do kanapki, lub do obiadu do mięsa. Jak większość przepisów na blogu, ten też jest bardzo stary i sprawdzony, od dawna w mojej rodzinie, a ogórki pyszne, chrupiące.

Składniki:

  • 3,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • pełna łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • koper
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chrzan
  • gorczyca
Zalewa:
  • 3,5 szklanki wody, 
  • pół szklanki octu 10% 
  • pełna łyżka cukru
  • płaska łyżka soli 
 Ogórki najlepiej gruntowe, nie za duże, umyć dokładnie. Słoiki umyć i wyparzyć. Ogórki ułożyć w słoikach na stojąco, dosyć ciasno.   Do słoika włożyć ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liść laurowy, chrzan w kawałku.  Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalać ogórki, zakręcić zakrętki. Pasteryzować 10 -12 minut od zagotowania, wyjąć . Przepis bardzo stary bo mojej babci, ale ogórki są pyszne i chrupiące. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ile tych ogorków bo nie ma w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tą porcję zalewy tak 1kg do 2 kg, to zależy jakie ogórki, jeśli małe, to zalewy potrzeba mniej, gdyż jest mniej wolnego miejsca w słoiku, dlatego trudno dokładnie określić wagę ogórków, pozdrawiam!

      Usuń