W Domu pełnym mięty mamy sezon ogórkowy.Ogórki robimy na różne sposoby, kisimy, robimy różne sałatki, krokodylki na ostro, ale te będą konserwowe, czyli słodko-kwaśne, pyszne jako dodatek do kanapki, lub do obiadu do mięsa. Jak większość przepisów na blogu, ten też jest bardzo stary i sprawdzony, od dawna w mojej rodzinie, a ogórki pyszne, chrupiące.
Składniki:
- 3,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu 10%
- pełna łyżka cukru
- płaska łyżka soli
- koper
- czosnek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- chrzan
- gorczyca
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody,
- pół szklanki octu 10%
- pełna łyżka cukru
- płaska łyżka soli
Ogórki najlepiej gruntowe, nie za duże, umyć dokładnie. Słoiki umyć i wyparzyć. Ogórki ułożyć w słoikach na stojąco, dosyć ciasno. Do słoika włożyć ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liść laurowy, chrzan w kawałku. Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalać ogórki, zakręcić zakrętki. Pasteryzować 10 -12 minut od zagotowania, wyjąć . Przepis bardzo stary bo mojej babci, ale ogórki są pyszne i chrupiące. Smacznego!
Ile tych ogorków bo nie ma w przepisie
OdpowiedzUsuńNa tą porcję zalewy tak 1kg do 2 kg, to zależy jakie ogórki, jeśli małe, to zalewy potrzeba mniej, gdyż jest mniej wolnego miejsca w słoiku, dlatego trudno dokładnie określić wagę ogórków, pozdrawiam!
Usuń