24 września 2019

Ogórki konserwowe

W Domu pełnym mięty mamy sezon ogórkowy.Ogórki robimy na różne sposoby, ale te będą konserwowe :

Produkty:

  • 3,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • pełna łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • koper
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chrzan
  • gorczyca
Zalewa:
  • 3,5 szklanki wody, 
  • pół szklanki octu 10% 
  • pełna łyżka cukru
  • płaska łyżka soli 
   Do słoika włożyć ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liść laurowy, chrzan w kawałku. Ogórki ułożyć w słoiku zalać zalewą. Pasteryzować 15-18 minut. Przepis bardzo stary bo mojej babci ale naprawdę ogórki są pyszne. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz