30 września 2019

Dżem winogronowy

Dziś w Domu Pełnym Mięty robimy dżem z winogron, bardzo smaczny i w sklepie raczej nie kupimy. Dżem jest bardzo smaczny, ma piękny kolor i zapach świeżych winogron.

Składniki:
Dżem winogronowy
Dżem winogronowy


  • 2 kg winogron takich z ogrodu albo z działki
  • 1,25 kg cukru
  • 0,75 kg jabłek może być 1 kg
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Winogrona zgnieść i zagotować, po 10 minutach przetrzeć przez sito. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać sok z cytryny, mus z winogron, cukier i gotować, aż będzie  gęsty, trochę to potrwa ale warto. Uważać, aby dżem się nie przypali, trzeba mieszać co chwilę.  Gdy dżem zgęstnieje włożyć go do wyparzonych słoików, zakręcić i do góry dnem postawić, przykryć kocykiem i zostawić do wystygnięcia. Można też pasteryzować 20 minut, ale jeśli słoiki i zakrętki są dobre, nie ma takiej potrzeby. Smacznego!
miska
Winogrona 













Zobacz także Pasteryzacja czyli wekowanie

2 komentarze:

  1. 1;25kg cukru, czy to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od owoców, jeśli jabłka będą kwaśne np. antonówki i winogron też to tyle trzeba dać, a jeśli winogron jest słodki to można zmniejszyć ilość cukru, w sumie jest prawie 3 kg owoców.

      Usuń