Składniki:
Dżem winogronowy |
- 2 kg winogron takich z ogrodu albo z działki
- 1,25 kg cukru
- 0,75 kg jabłek może być 1 kg
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Winogrona zgnieść i zagotować, po 10 minutach przetrzeć przez sito. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać sok z cytryny, mus z winogron, cukier i gotować, aż będzie gęsty, trochę to potrwa ale warto. Uważać, aby dżem się nie przypali, trzeba mieszać co chwilę. Gdy dżem zgęstnieje włożyć go do wyparzonych słoików, zakręcić i do góry dnem postawić, przykryć kocykiem i zostawić do wystygnięcia. Można też pasteryzować 20 minut, ale jeśli słoiki i zakrętki są dobre, nie ma takiej potrzeby. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz