30 września 2019

Dżem winogronowy

Dziś w Domu Pełnym Mięty robimy dżem z winogron, bardzo smaczny i w sklepie raczej nie kupimy.

Składniki:

  • 2 kg winogron takich z ogrodu albo z działki
  • 1,25 kg cukru
  • 0,75 kg jabłek może być 1 kg
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Winogrona zgnieść i zagotować, po 10 minutach przetrzeć przez sito, jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać sok z cytryny i gotować, aż będzie  gęsty, trochę to potrwa ale warto. Uważać aby dżem się nie przypalił. Włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i do góry dnem postawić, przykryć kocykiem i zostawić do wystygnięcia. Można też pasteryzować 20 minut. Smacznego!

miska










Zobacz także Pasteryzacja czyli wekowanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz