Sernik Królewski
Sernik Królewski jedno z najbardziej lubianych polskich ciast. Kruchy kakaowy spód, aksamitna masa serowa i charakterystyczna kruszonka na wierzchu tworzą ciasto, które zawsze robi wrażenie – zarówno na święta, jak i na rodzinne spotkania przy kawie. Sernik jest pyszny, delikatny i trudno mu się oprzeć. Można oprószyć go cukrem pudrem lub delikatnie polać polewą, ale bez niczego smakuje wybornie.
Składniki:
Ciasto kruche (spód i wierzch)
500 g mąki pszennej
200 g masła (zimnego)
170 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka lub zmielonego 3 razy)
200 g cukru
100 g masła (miękkiego)
4 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 budyń waniliowy (bez cukru)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
👩🍳 Wykonanie:
Najpierw przygotować ciasto kruche. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajka i szybko zagnieć jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, z czego jedna powinna być nieco większa. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypać proszek budyniowy oraz skrobię ziemniaczaną, dodaj twaróg i ewentualnie skórkę cytrynową. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, aby masa pozostała puszysta. Formę o wymiarach około 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłóż na dnie formy. Spód delikatnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10–12 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę serową i wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Sernik piec w temperaturze 180°C (góra–dół) przez 50–60 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia .Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy dobrze się schłodzi w lodówce.
.jpg)
Komentarze
Prześlij komentarz