Golonka gotowana – domowa wędlina na kanapki

Domowa golonka to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. Jest soczysta, aromatyczna, bez konserwantów i znakomicie trzyma formę po schłodzeniu, można ją kroić na cienkie plasterki. Idealna na kanapki, a jej przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje! Smakuje trochę jak salceson, ale jest dużo chudsza. Golonka gotowana w foremce to jeden z tych domowych przysmaków, które przywołują smak dawnych, tradycyjnych wędlin przygotowywanych bez pośpiechu i bez sztucznych dodatków. To świetna propozycja dla osób, które lubią wiedzieć, co znajduje się na ich talerzu – tu masz samo mięso, naturalny kolagen, przyprawy i odrobinę aromatycznego wywaru.



 

Składniki

  • 2 golonki wieprzowe (przednie – są delikatniejsze)

  • 2–3 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 2 liście laurowe

  • 5–6 ziaren ziela angielskiego

  • 8–10 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżka soli kamiennej

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • ½ łyżeczki żelatyny (opcjonalnie, jeśli chcesz bardziej zwartą strukturę)

  • 1–1,2 litra wody




    Golonki opłukać włożyć je do dużego garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i zebrać powstałe szumowiny. Następnie dodać przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz sól. Gotować wszystko na małym ogniu przez około dwie do dwóch i pół godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie i samo zacznie odchodzić od kości. Wyjąć golonki i odstawić je do lekkiego ostudzenia. Przygotować foremkę keksową, wyłożyć ją folią do żywności lub użyć foremkę sylikonową.  Gdy mięso przestygnie, oddzielić je od kości i skóry. Skórę rozłożyć na dnie foremki. Mięso pokroić lub porwać na większe i mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dolać szklankę wywaru, a następnie doprawić mielonym pieprzem, kminkiem i majerankiem. Całość bardzo dokładnie wymieszać.  Golonka powinna być zwarta, dlatego dla pewności można dodać odrobinę żelatyny, choć nie jest to konieczne, bo sama golonka zawiera jej sporo. Przełożyć mięso do foremki, dokładnie ubijając je warstwami, aby nie pozostały puste przestrzenie. Można jeszcze dolać trochę wywaru aby delikatnie wypełnił wolne miejsca między mięsem. Ponownie mocno dociśnij całość, przykryć folią do żywności, można lekko obciążyć i odstawić do lodówki na co najmniej dwanaście godzin. Po schłodzeniu masa zwiąże, stanie się zwarta i gotowa do krojenia. Taka domowa golonka doskonale sprawdza się na kanapki, ma intensywny smak, pięknie się kroi i stanowi świetną domową alternatywę dla sklepowych wędlin. 

Komentarze

Popularne posty