Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
Szybkie, miękkie i pachnące – takie właśnie jest to klasyczne ciasto ucierane z jabłkami. Idealne na każdą okazję, do popołudniowej kawy lub jako domowy deser dla całej rodziny. Dodatek aromatu śmietankowego sprawia, że ciasto ma delikatny, kremowy smak, który świetnie współgra z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Jabłka dodają też wilgotności, sprawiają że ciasto nie jest suche.
Składniki na ciasto
-
3 szklanki mąki pszennej
-
4 jajka
-
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
-
1 szklanka oleju
-
1 szklanka cukru
-
1 łyżeczka aromatu śmietankowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3–4 jabłka
Składniki na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g zimnego masła
Na początku przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wsyp do miski, dodać pokrojone w kostkę, schłodzone masło i rozetrzeć palcami, aż powstaną sypkie okruszki. Gotową kruszonkę odstawić do lodówki. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie wleć olej i dodać aromat śmietankowy. Wymieszać dokładnie, po czym dodać kwaśną śmietanę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Do masy wsypać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki lub niewielkie cząstki. Formę o wymiarach około 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Na wierzchu ułożyć równomiernie jabłka, a następnie posypać całość schłodzoną kruszonką. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół) i piec przez 45–55 minut, aż kruszonka się zarumieni, a ciasto przejdzie test suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia. Można oprószyć je cukrem pudrem, choć równie dobrze smakuje bez żadnych dodatków — miękkie, delikatne i pełne jabłkowego aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz