Cukinia w egzotycznej odsłonie na zimę

 Cukinia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw – w sezonie rośnie jej tyle, że często brakuje pomysłów, jak ją wykorzystać. Dzięki prostej zalewie cukinia nabiera egzotycznego aromatu i słodko-kwaśnego smaku, a potem w słoiku spokojnie czeka na zimowe dni. Taki domowy „ananasek” świetnie sprawdzi się w deserach, ciastach, sałatkach, a nawet jako dodatek do obiadu. To przepis, który od lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników domowych przetworów – zaskoczy Twoją rodzinę i znajomych, bo nikt nie zgadnie, że w środku kryje się... cukinia!



Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii (bez dużych pestek i twardej skórki)

  • 1 litr wody

  • 2 szklanki cukru

  • 1 szklanka soku ananasowego (100%, najlepiej bez cukru)

  • 2 łyżki kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn

  • opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru (doda lekko egzotycznej nuty)

  • kawałek korzenia kurkumy




Wykonanie:
Cukinię umyć, obierać i pokroić w kostkę ok. 1,5 × 1,5 cm (jak kawałki ananasa z puszki). Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym lub sokiem cytrynowym i zalać cukinię, zostawić przykrytą na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnego dnia odcedzić na sicie cukinię. Do zalewy dodać sok ananasowy, cukier, kawałek kurkumy, jeśli nie mamy korzenia, można dodać kurkumę w proszku około pół małej łyżeczki, cukinia nabierze wtedy żółtego koloru, zrobi się podobna do ananasa, oraz kawałek imbiru. Zalewę zagotować, wrzucić cukinię, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć razem z zakrętkami. Cukinię wraz z zalewą przełożyć do słoików i zakręcić. Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić gorące słoiki z cukinią, zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno pasteryzować 12-15 minut, a jeśli słoiki są większe to 20 minut. Słoiki wyją i odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia. 

Wykorzystanie cukinii:

  • Do ciast (np. sernika, babki, keksu) zamiast ananasa z puszki.

  • Do sałatek (np. z kurczakiem, ryżem, selerem naciowym).

  • Jako słodko-kwaśny dodatek do obiadu.

Komentarze

Popularne posty