Ciasto z jagodami

 Puszyste, lekkie, domowe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi. Jest mięciutkie jak chmurka, słodkie w sam raz i absolutnie uzależniające. To  ciasto to prawdziwa klasyka w letnim wydaniu! Puszyste, delikatne drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami – u mnie w wersji z jagodami – to coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Idealne na deser, podwieczorek czy piknik w ogrodzie. W tej wersji wykorzystałam jagody – bo są dostępne, piękne i po prostu smakują latem – ale można użyć dowolnych ulubionych owoców: malin, porzeczek, wiśni czy nawet śliwek. Ten wypiek świetnie sprawdzi się nie tylko do kawy, ale także jako pyszne śniadanie na słodko, przekąska dla dzieci czy deser do zabrania na piknik. To ciasto, które zawsze się udaje, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia z drożdżami – wystarczy trochę cierpliwości i serca. 



 Składniki:

Ciasto:

  • 350 ml ciepłego mleka

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 200 g cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 600 g mąki pszennej tortowej

  • 10 g suchych drożdży (ok. 1 opakowanie)

  • 2 łyżki oleju

  • 100 g bardzo miękkiego masła (prawie płynne)


Kruszonka:
  • 100 gramów mąki
  • 100 gramów masła
  • 80 gramów cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 500 g owoców (u mnie: jagody – ale świetnie sprawdzą się też maliny, śliwki, morele czy porzeczki)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Mleko podgrzać, nie może być gorące tylko ciepłe, dodać trochę cukru i suche drożdże, wymieszać i zostawić na kilka minut, aż pojawi się piana, to znak że drożdże pracują.  W osobnym naczyniu ubić jajka i żółtka z pozostałym cukrem, dodać też cukier waniliowy. Do wyrośniętych drożdży dodać ubite jajka i za pomocą miksera z hakiem wyrabiać ciasto dosypując po trochu przesianą mąkę. Gdy ciasto się połączy dodać olej, jak się wchłonie, dodać masło i wyrabiać robotem 5 minut. Zostawić przykryte ściereczką aby wyrosło na około 1-1,5 godziny. Przygotować formę 25 na 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto do foremki, delikatnie rozciągnąć je palcami na całej powierzchni. Jagody umyte i dobrze osączone obtoczyć w mące ziemniaczanej i rozłożyć na cieście. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać po wierzchu ciasto. Zostawić jeszcze aby podrosło na około 20 minut. Piec 30-45 minut funkcja grzania góra-dół w temperaturze 170 stopni, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Komentarze

Popularne posty