Ciasto z jagodami
Puszyste, lekkie, domowe ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi. Jest mięciutkie jak chmurka, słodkie w sam raz i absolutnie uzależniające. To ciasto to prawdziwa klasyka w letnim wydaniu! Puszyste, delikatne drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami – u mnie w wersji z jagodami – to coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Idealne na deser, podwieczorek czy piknik w ogrodzie. W tej wersji wykorzystałam jagody – bo są dostępne, piękne i po prostu smakują latem – ale można użyć dowolnych ulubionych owoców: malin, porzeczek, wiśni czy nawet śliwek. Ten wypiek świetnie sprawdzi się nie tylko do kawy, ale także jako pyszne śniadanie na słodko, przekąska dla dzieci czy deser do zabrania na piknik. To ciasto, które zawsze się udaje, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia z drożdżami – wystarczy trochę cierpliwości i serca.
Składniki:
Ciasto:
-
350 ml ciepłego mleka
-
2 jajka
-
2 żółtka
-
200 g cukru
1 cukier waniliowy
-
600 g mąki pszennej tortowej
-
10 g suchych drożdży (ok. 1 opakowanie)
-
2 łyżki oleju
-
100 g bardzo miękkiego masła (prawie płynne)
- 100 gramów mąki
- 100 gramów masła
- 80 gramów cukru pudru
Dodatkowo:
-
ok. 500 g owoców (u mnie: jagody – ale świetnie sprawdzą się też maliny, śliwki, morele czy porzeczki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Komentarze
Prześlij komentarz