Śmietanowiec

 Śmietanowiec to deser idealny na upalne dni, bez pieczenia, pyszny, lekki i zimny, a przy tym można go zmieniać według upodobania: dodając ulubione owoce takie jak truskawki, borówki czy brzoskwinie. Galaretki mogą być o różnym smaku, lepiej jednak aby miały różne kolory. Użyłam galaretki truskawkowej, brzoskwiniowej i z borówek, która okazała się przezroczysta i kolor po pokrojeniu nie był intensywny. Można też śmietanę połączyć z gęstym jogurtem, wtedy będzie to wersja mniej kaloryczna. Śmietanowiec od lat króluje na polskich stołach podczas rodzinnych uroczystości i letnich spotkań. Jego największym walorem są  kolorowe kostki galaretki zatopione w delikatnej, kremowej masie.



Składniki:

  • 3 galaretki różnokolorowe
  • 3 szklanki wrzącej wody(po200ml) 

  • 400 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)

  • 3 łyżeczki żelatyny (lub 1,5 łyżki)

  • 100 ml wody 

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka cukru pudru

  • tortownica o średnicy 20 cm

Wykonanie:

Każdą galaretkę wsypać do osobnego naczynia, zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać, a następnie zostawić, aby zastygła. Przygotować tortownicę, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, gdyż śmietana chłonie zapachy lepiej, aby śmietanowiec nie miał z nią kontaktu. Galaretki pokroić na większą kostkę i włożyć do tortownicy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała, wtedy szybciej się rozpuści. Mleko zagotować i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić mikserem na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder, można dodać też trochę wanilii. Do przestudzonego mleka z żelatyną dodać trochę śmietany, wymieszać i dopiero wlać wszystko do ubitej śmietany, delikatnie połączyć i wlać do galaretek, delikatnie wymieszać, aby śmietana wszędzie dotarła. Śmietanowca wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, aby dobrze zastygł, wyjąć z formy i kroić na porcje.

Komentarze

Popularne posty