Śmietanowiec
Śmietanowiec to deser idealny na upalne dni, bez pieczenia, pyszny, lekki i zimny, a przy tym można go zmieniać według upodobania: dodając ulubione owoce takie jak truskawki, borówki czy brzoskwinie. Galaretki mogą być o różnym smaku, lepiej jednak aby miały różne kolory. Użyłam galaretki truskawkowej, brzoskwiniowej i z borówek, która okazała się przezroczysta i kolor po pokrojeniu nie był intensywny. Można też śmietanę połączyć z gęstym jogurtem, wtedy będzie to wersja mniej kaloryczna. Śmietanowiec od lat króluje na polskich stołach podczas rodzinnych uroczystości i letnich spotkań. Jego największym walorem są kolorowe kostki galaretki zatopione w delikatnej, kremowej masie.
Składniki:
- 3 galaretki różnokolorowe
- 3 szklanki wrzącej wody(po200ml)
-
400 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
-
3 łyżeczki żelatyny (lub 1,5 łyżki)
-
100 ml wody
-
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru pudru
- tortownica o średnicy 20 cm
Komentarze
Prześlij komentarz