Duszone buraki liściowe
Samo zdrowie czyli Buraki liściowe, a lato to najlepszy czas, aby sięgać po świeże warzywa – zwłaszcza te, które często bywają niedoceniane. Jednym z takich skarbów są młode buraki razem z liśćmi i łodygami. Są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe – zawierają błonnik, żelazo, witaminę C i antyoksydanty. Buraki liściowe mam z własnej uprawy, są żółte łodygi z zielonymi liśćmi. Dziś zapraszam Cię na prosty przepis, który zrobisz w 20 minut: duszone buraki liściowe z cebulką i czosnkiem.
To danie jest zdrowe, proste i lekkie, ale sycące. Idealne jako dodatek do obiadu, idealnie komponuje się z kotletem schabowym, czy mielonym. Sprawdzi się też jako samodzielny posiłek z dodatkiem kaszy albo jajka. Buraki liściowe obniżającej cholesterol i ciśnienie krwi, a przy tym wspomagają trawienie, dlatego są idealne dla osób zmagających się z nadciśnieniem.
Składniki:
- 500 gramów buraków liściowych
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie:
Liście wraz z łodygami umyć, odrzucić uszkodzone części. Łodygi pokroić na centymetrowe kawałki. Liście posiekać tak jak szpinak. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć chwilę cebulę, jak zmięknie dodać czosnek i smażyć jak zacznie pachnieć od razu dodajemy pokrojone łodygi i liście buraka. Smażyć chwilę mieszając, a następnie dodać 1-2 łyżki wody, przykryć, zmniejszyć grzanie i dusić 5-7 minut, aż liście zmiękną. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, można zamiast soli dodać sos sojowy, a jeśli lubimy ostre potrawy dodać szczyptę ostrej papryki. Jarzynkę podawać jako dodatek do drugiego dania, ale można użyć też jako farszu do naleśników lub dodatku do kanapek z razowego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz