Schab w sosie śmietanowym
Schab w sosie śmietanowym to pomysł na klasyczny, efektowny i bardzo smaczny obiad rodzinny. To danie bardzo proste o wyjątkowym smaku. Mięciutkie plastry schabu, duszone powoli w aromatycznym sosie z cebulą i kremową śmietaną – sprawdzi się na każdą okazję. Idealne na niedzielny obiad, ale też na imprezę, czy święta. Jeśli znudził się Wam zwykły, smażony w panierce schabowy, spróbujcie dużo lżejszego, a jakże pysznego schabu w kremowym sosie śmietanowym.
Składniki:
- 800 g schabu bez kości
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka śmietany 30% (lub 18% do zup)
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia
- 1 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek schabu ubić tłuczkiem na deseczce, tak jak na kotlety. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdy kawałek schabu obtoczyć lekko w mące i kłaść na średnio rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron, jak się lekko zrumieni odłożyć go na talerz. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojoną cebulę, aż się lekko zeszkli. Zalać cebulę bulionem lub wodą, dodać obsmażone porcje schabu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek do smaku. Patelnię przykryć i dusić schab na małym grzaniu 30-40 minut, aż będzie miękki. Śmietanę zahartować, dodać do niej trochę sosu, wymieszać i wlać do mięsa. Wszystko zagotować, jeśli sos jest za gęsty, można chwilę gotować go bez przykrycia, aby się zredukował. Schab w sosie śmietanowym możemy podać z dowolnymi dodatkami: kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami i z dodatkiem surówki, lub buraczków.
Komentarze
Prześlij komentarz