Jabłecznik ucierany
Jabłecznik ucierany to ciasto, które nie wymaga szczególnych umiejętności – wystarczy kilka podstawowych składników, mikser i ochota na domowe ciasto. Dom pachnie jabłkami i cynamonem, a ciasto smakuje każdemu – od dzieci po seniorów. Jabłecznik nie starzeje się szybko, jest miękki i wilgotny. Można posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem, idealny na każdą okazję.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 4łyżki oleju
- 1/2 kostki masła
- 9 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 dużych jabłek lub mus jabłkowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, jeśli jest dużo soku, odlać go lub dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cynamon i wymieszać, a jeśli jabłka są kwaśne, można dosłodzić. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lekko rozpuścić, nie może być gorące, tylko płynne. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać po trochu mąkę, cały czas ubijać mikserem, na przemian z masłem, olejem i wodą, do wyczerpania składników. Przygotować formę 20 na 35 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na dno formy, rozprowadzić je równo po całej powierzchni, a następnie rozłożyć równą warstwą przygotowane jabłka lub gotowy mus. Jabłka przykryć pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni funkcja grzania góra-dół i piec jabłecznik około 50 minut, do ładnego zrumienienia, dla pewności sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jabłecznik to jedno z tych ciasto bardzo prostych, które kojarzą się z domem rodzinnym i zawsze się udają.
Komentarze
Prześlij komentarz