11 czerwca 2024

Surówki do obiadu

 Szybkie i proste surówki do obiadu, które wzbogacą nie tylko smakiem, ale też dużą ilością witamin nasze posiłki. Surówki nie są trudne do zrobienia, wystarczy tylko nóż i tarka. Moja propozycja to przepisy na sześć smacznych surówek z popularnych warzyw: marchewki, ogórków, buraków i kapusty. 


  Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona mała
  • 1marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyć, uszkodzone liście odrzuci, a resztę drobno posiekać i przełożyć do salaterki, posypać solą i pieprzem. Marchew umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać do kapusty pekińskiej i wymieszać. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w drobną kostkę i tak sama pokroić ogórki kiszone i dodać do surówki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do surówki i od razu dodać sok świeżo wyciśnięty z cytryny wymieszany z miodem, wtedy jabłko nam nie ściemnieje. Zamiast soku z cytryny można dodać ocet jabłkowy, lub sok z kiszonych ogórków. Doprawić surówkę do smaku i dodać na koniec zieloną natkę pietruszki, która nie tylko doda smaku, ale też dostarczy witaminy C. Dobrze przygotować surówkę trochę wcześniej, wtedy warzywa puszczą sok i smaki się połączą.

 Surówka z kapusty czerwonej 



Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty( około 1kg)
  • 2 jabłka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści i umyć. Główkę przekroić na pół i każdą część razem z głąbem, który ma dużo witamin, zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać solą, wymieszać i odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć tak samo jak kapustę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko połączyć z kapustą, dodać sok z cytryny, lub ocet jabłkowy, olej, cukier, pieprz i wszystko wymieszać. Cukru można dodać więcej, gdy jabłka są kwaśne, wtedy też dajemy mniej soku z cytryny. Surówkę wymieszać i zostawić aby się przegryzła. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Olej użyłam od pomidorów suszonych.

 Marchewka z marchewki



Składniki:


  • 2-3 duże marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy

Wykonanie:
Marchew, najlepiej taką ze swojej działki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do salaterki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do marchewki i polać sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Surówkę wymieszać z odrobiną soli, dodać miód, jeśli jabłka są kwaśne można dać trochę więcej miodu i olej lniany, albo oliwa. Marchew i jabłka puszczą sok, surówka będzie soczysta, pyszna i co najważniejsze zdrowa.
 Surówka z buraków



Składniki:

  • 3 pieczone buraki
  • 5 suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka miodu

Wykonanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec razem ze skórką, aby były miękkie. Zimne buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śliwki jeśli twarde namoczyć, jeśli miękkie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w cienkie paski i dodać do buraków. Orzechy włoskie posiekać dosyć drobno, połowę dodać do sałatki. Sałatkę wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Oliwę, ocet, miód utrzeć i polać sałatkę, dodać pieprz, sól i wymieszać. Gotową sałatkę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami. Sałatka powinna się przegryźć, dlatego najlepiej przygotować ją pół godziny przed obiadem. Sałatka pasuje zarówno do kotletów jak i do zrazów w sosie.

Sałatka z ogórków świeżych 



Składniki:

  • 500 gram ogórków świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2  łyżeczki soku z cytryny
  • zielona natka pietruszki
  • zielony koperek

Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić na słupki 4 cm długości, posypać solą do smaku. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki, wymieszać. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do ogórków. Zostawić na 10 minut, aby ogórki puściły sok. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Do sałatki dodać olej, sok z cytryny i cukier do smaku. Na koniec dodać po jednej łyżce zielonej natki i koperku, sałatkę wymieszać i podawać do drugiego dania.
 Surówka warzywna



Składniki:

  • 1 średnia kalarepka
  • 1 duża marchew
  • 1/3 średniego selera 
  • 2 jabłka
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Warzywa kalarepkę, marchew, seler, jabłka, rzodkiewkę umyć i obrać.  Umytą i wydrążoną z nasion paprykę pokroić w drobną kosteczkę, tak samo pokroić cebulę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o średnich otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, dodać od razu sok z cytryny i wymieszać, aby warzywa, a szczególnie seler, nie ściemniały. Surówkę doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać cukier, olej i wymieszać. Olej można użyć taki od suszonych pomidorów, lub inny. Całą surówkę posypać zieloną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz