23 marca 2024

Mazurek wielkanocny kajmakowy

 Mazurek wielkanocny delikatny, kruchy i bardzo smaczny, nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Mazurek składa się z kruchego ciasta i z nadzienia, które każdy ma swoje ulubione, ale zawsze jest słodkie. Mój ulubiony to mazurek kajmakowy, z dodatkiem bakalii i orzechów włoskich, polany czekoladą. Przepis jest na jeden duży mazurek, ale ja robię zawsze dwa małe.



Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki pudru
  • 200 gramów masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki( 400 gramów)

Nadzienie:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 gramów zmielonych orzechów włoskich
  • 50 gramów rodzynek

Polewa czekoladowa:

  • 100 gramów czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

Do dekoracji:

orzechy włoskie, migdały, morele, wiórki kokosowe


Wykonanie:

Mazurek jest bardzo delikatny i kruchy, ale aby taki był trzeba trzymać się przepisu. Mąkę pszenną należy przesiać przez sitko i posiekać z masłem o temperaturze pokojowej na taką kruszonkę drobniutką. Żółtka ubić z cukrem, z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki z masłem dodać proszek do pieczenia, śmietanę i ubite do białości żółtka. Zagnieść ciasto, które będzie plastyczne i dosyć miękkie. Zostawić, aby chwilę odpoczęło w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, przekroić nożem na dwa prostokąty o wymiarach 20 na 25 cm, lub jeden duży. Z obciętego ciasta zrobić wałeczki i pociąć na małe kawałki, a następnie ułożyć je na brzegach ciasta, ciasto nakłuć widelcem i upiec w piekarniku grzanie góra-dół w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut do ładnego zrumienienia. Upieczony mazurek zostawić do wystudzenia. Masę kajmakową przełożyć do miseczki, dodać orzechy bardzo drobno posiekane, lub mielone, sparzone wrzącą wodą i odciśnięte rodzynki, wymieszać i wyłożyć na mazurek. Do naczynia wlać śmietankę, dodać masło i połamaną na równe kawałki czekoladę, wszystko podgrzewać mieszając cały czas, ale nie może się masa czekoladowa zagotować, wyłączyć grzanie i mieszać chwilę, aż polewa zrobi się gładka i jednolita. Polać mazurka polewą i ozdobić według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz