Pieczarki ze śmietaną to pyszne i szybkie danie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Możemy podać je same z dodatkiem pieczywa, ale są też doskonałym dodatkiem do makaronu, ryżu, kaszy czy jako sos do potraw z mięsa. Pieczarki najlepiej jak są małe, a co ważne muszą być świeże, nie mogą być czarne. U mnie zawsze są z dodatkiem zielonej natki pietruszki, można ją jednak zastąpić koperkiem, lub ulubionymi ziołami.
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 1-2 cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, obrać i umyć, odsączyć i pokroić na plasterki, małe zaś na połówki, lub cząstki, tak jak lubimy. Niektórzy nie myją pieczarek, ja jednak zawsze myję grzyby. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć, aby trochę zmiękła. Dodać pieczarki, smażyć mieszając je, gdy zmniejszą swoją objętość i powstanie sos, dodać sól i pieprz do smaku i wolno dusić na najmniejszym grzaniu. Gdy sos prawie odparuje, a pieczarki zmiękną posypać je mąką, wymieszać i można dodać trochę wody, jeśli chcemy żeby sosu było więcej. Do śmietany dodać gorącego sosu, aby temperatura trochę się wyrównała i wlać wszystko do pieczarek, dzięki temu sos nam się nie zważy i będzie aksamitny, zagotować i posypać na koniec posiekaną natką pietruszki. Nie żałować pieprzu, gdyż pieczarki są dosyć mdłe, dlatego trzeba je dobrze doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz