1 października 2023

Sałatka z kalafiora szybka

 Zapraszam dziś na Sałatkę z kalafiora, bardzo prostą, szybką i smaczną. Bardzo lubię kalafior i staram się go przygotowywać w różnej formie. Przygotowanie sałatki nie zajmie dużo czasu, najdłużej będzie gotował się kalafior i jajka, a resztę przygotujemy w międzyczasie. Sałatka smakuje trochę jak ziemniaczana, chociaż nie ma w niej ziemniaków, idealna jako dodatek do mięsa, na każdą okazję i na zwykły dzień.


Składniki:

  • 1 mniejszy kalafior
  • 3 jajka
  • 1 cebula może być czerwona
  • 1 duży kiszony ogórek, lub 2 mniejsze
  • 4łyżki majonezu
  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1łyżeczka koperku


Wykonanie:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, zalać wrzącą wodą, posolić odrobinę, zagotować i wolno gotować około siedem minut, aż będzie miękki, ale jędrny, nie może się rozgotować. Można użyć kalafior mrożony, chociaż świeży smakuje lepiej. Jajka ugotować na twardo. Ugotowany kalafior odcedzić i ostudzić. Przygotować sos do sałatki: cebulę pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ogórki kiszone, dodać majonez, musztardę, jogurt lub kwaśną śmietanę, sól, cukier i pieprz, świeży lub mrożony koperek i wszystko wymieszać. Przestudzony kalafior przełożyć do salaterki, jajka obrać i pokroić w kostkę a następnie dodać do kalafiora. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać, doprawić jeśli trzeba do smaku pieprzem, czy solą i schować do lodówki, aby sałatka się "przegryzła," a smaki się połączyły. Przed podaniem posypać po wierzchu świeżym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz