12 czerwca 2023

Botwina na zimę

 Botwinka to bardzo smaczna, zdrowa i szybka zupa wiosenna, ale możemy jeść ją nawet w zimie. Botwina czyli młode buraczki wraz z liśćmi, które i tak trzeba przerwać jeśli hodujemy je na działce,  więc można je zakonserwować.  Przepis na botwinę w słoikach jest bardzo prosty, a taką zupę z chęcią zjemy. 


Składniki:

  • botwina 4-5 pęczków
  • 4 łyżki świeżego koperku
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego. lub 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • czosnek

Wykonanie:

Botwinę świeżą razem z buraczkami umyć i osuszyć, odrzucić uszkodzone części, a następnie pokroić w paski, a buraczki zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub pokroić. Przygotować słoiki tzn. umyć je i dokładnie wyparzyć razem z nakrętkami. Pokrojoną botwinkę wymieszać z posiekanym koperkiem i ułożyć w słoikach lekko ją upychając. Na wierzch każdego słoika włożyć ząbek czosnku. Przygotować zalewę: wodę wlać do garnka dodać sól, cukier, ocet , przyprawy, wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 4-5 minut. Gorącą zalewą zalać botwinkę w słoikach, zakręcić nakrętki i pasteryzować od zagotowania 30 minut, zostawić w garnku do wystudzenia. Botwinkę na zimę można zrobić jeszcze tak Botwinka w słoikach na zimę



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz