3 grudnia 2022

Schab we własnym sosie

 Schab najczęściej jemy w postaci kotletów schabowych, panierowanych w jajku i w bułce tartej, a następnie smażonych na tłuszczu. Moja propozycja to schab w sosie własnym, który jest delikatny, soczysty, a przepis dosyć prosty i szybki. Można przygotować podwójną porcję, tak samo będzie smakował odgrzewany. Schab w sosie sprawdzi się też na wszelkie uroczystości, czy święta.



Składniki:

  • 700 gramów schabu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia



Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem z każdej strony, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na silnym grzaniu z obydwu stron na rumiano. Obsmażone kotlety przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula się lekko zrumieni, wsypać łyżkę mąki, mieszając smażyć chwilę aż mąka nabierze złotego koloru. Na patelnię wlać 1,5 szklanki wody zimnej i cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki, zagotować. Sosem zalać schab, tak aby był przykryty, jeśli sosu jest za mało dolać jeszcze wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno gotować około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Schab w sosie własnym można podać z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi, czy z ryżem, a do tego surówka, lub ogórek kiszony.

1 komentarz: