27 listopada 2022

Rosół

 Rosół domowy tradycyjny, aromatyczny, bardzo zdrowy i obowiązkowy prawie w każdym polskim domu w niedzielę. Domowy rosół aby był dobry w dużej mierze zależy od mięsa, najlepiej jak jest to mięso z tak zwanego ,,wiejskiego drobiu" . Mój rosół jest z kaczki sobie wyhodowanej i z indyka, ale już ze sklepu. Można oczywiście ugotować go z innego mięsa: z kurczaka, czy z kury.  Obowiązkowym dodatkiem jest makaron ze swojej roboty.



Składniki:

  • 2 skrzydła z kaczki
  • 1 szyja z kaczki
  • 2 skrzydła z indyka
  • podroby z kaczki: żołądek, serce
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • pół pora
  • pół selera
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • zielone liście lubczyku
  • zielona natka pietruszki
  • natka selera
  • liść pora

Wykonanie:

Mięso zalać zimną wodą i zostawić, aby się trochę pomoczyło, następnie włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wylać wodę i zalać świeżą zimną wodą, wtedy pozbędziemy się mętnej wody z białkiem tzw. szumowiny. Można też po zagotowaniu zebrać łyżką wszystkie szumowiny. Do garnka dodać obraną i przekrojoną na pół marchew, pietruszkę, por, seler, oraz cebulę opalaną nad gazem, lub zrumienioną na suchej patelni. Zmniejszyć grzanie do minimum, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wolno gotować, rosół musi lekko ,,pyrkać". Po godzinie gotowania dodać zielone liście lubczyka, pietruszki, selera i pora. Rosół musi gotować się wolno i długo, aby był klarowny i smaczny. Co jakiś czas można dolać trochę wody, gdyż rosół gotując się paruje. Gdy mięso jest miękkie, można je wyjąć z rosołu, wyłowić też włoszczyznę, a rosół przelać do mniejszego garnka, mnie wyszło około dwa litry rosołu, doprawić do smaku solą i podawać najlepiej z makaronem sobie zrobionym.




1 komentarz: