2 lipca 2022

Placek z gulaszem

 Placek ziemniaczany z gulaszem wołowym, nazywany też plackiem po węgiersku to pyszne danie zarówno obiadowe, jak i kolacyjne. Chrupiący placek z dodatkiem gulaszu wołowego jest nie tylko smaczny, ale też bardzo syty, można nim się najeść. Często przygotowuję to danie, gdy zostanie mi gulasz z poprzedniego dnia, wtedy wystarczy upiec tylko placki ziemniaczane i pyszne danie gotowe.



Składniki na gulasz:

  • 1 kg mięsa wołowego gulaszowego
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • mała szczypta ostrej papryki
  • 1/2 l wody

Składniki na placki:
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżka czubata mąki
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • kwaśna śmietana

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, taką na jeden kęs. Do mięsa dodać mąkę i wymieszać, tak aby każdy kawałek obtoczył się w mące. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć porcjami  obtoczone kawałki wołowiny, nie można włożyć za dużo, bo wytworzy nam się sos, a mięso się nie zrumieni. Zrumienione mięso przekładać do garnka, w którym będziemy gotowali gulasz. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na pozostałym tłuszczu, gdy cebula lekko się zrumieni, wsypać paprykę, wymieszać i od razu przełożyć do gulaszu, nie można smażyć papryki za długo, bo zrobi się gorzka, ale gdy dodamy ją na gorący tłuszcz, nabierze lepszego smaku. Na patelnie wlać wodę, zagotować i dodać do gulaszu. Gulasz zagotować, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso zmięknie. W czasie duszenia sprawdzić, czy sos nie wyparował, jeśli tak, dolać jeszcze wody. Gdy mięso jest już prawie miękkie, wtedy dopiero doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Do gulaszu można dodać też czosnek i świeżą paprykę.
Przygotować placki: Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych otworach, kto posiada malakser może zetrzeć w nim. Starte ziemniaki wyłożyć na sitko na chwilę, aby trochę obciekły, szczególnie jak są młode. Dodać mąkę, wymieszać, dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Na patelni o średnicy 24 cm wlać 3-4 łyżki oleju, gdy olej będzie gorący wlać chochelką ciasto, rozprowadzić równo po całej powierzchni, placek musi być trochę grubszy, gdy popiecze się na rumiano, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Gorący placek wykładamy na talerz, na połowę kładziemy przygotowany gorący gulasz, składamy placek na pół, na wierzch dajemy łyżkę kwaśnej śmietany i zieloną natkę pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz