21 marca 2022

Krokiety z pieczarkami

 Krokiety z pieczarkami to danie, które nadaje się na szybki i pyszny obiad, czy kolację. Chrupiące z wierzchu, z pysznym nadzieniem pieczarkowym, smakują same, ale też jako dodatek do barszczu czerwonego. Krokiety z pieczarkami to także danie wigilijne w wielu polskich domach. Można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać i nic nie tracą na smaku, są tak samo pyszne.



Składniki na farsz:

  • 800 gramów pieczarek
  • 1-2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki bułki tartej



Wykonanie:

Pieczarki większe obrać, małe zostawić w całości, umyć, a następnie pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju włożyć cebulę i chwilę ją dusić, aż zmięknie. Następnie dodać pieczarki, mieszając przesmażyć, zmniejszyć grzanie, dodać sól i pieprz, dosyć dużo, ale do smaku, farsz musi być ostry, wolno dusić, aż pieczarki będą miękkie, a sos wyparuje, nawet  około pół godziny.

Ciasto na naleśniki:


Do miski dodać mleko, wodę, olej i sól, lekko wymieszać, dodać jajka, mieszając dodawać po trochu mąkę. mieszać trzepaczką, lub mikserem, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto gotowe może chwilę odpocząć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i chochlą wlewać ciasto, tyle aby równo cienką warstwą pokryło dno patelni. Naleśniki na krokiety smażyć na wolnym grzaniu minutę i przewrócić na drugą stronę, ale smażyć już krócej, około pół minuty. Zostawić pół szklanki ciasta, dolać do niego 2 łyżki wody, wymieszać i zostawić, będziemy w nim panierować gotowe krokiety. Na każdy naleśnik położyć 2 łyżki farszu z pieczarek, zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć formując krokieta. Każdy krokiet najpierw panierujemy w cieście, można też użyć do panierowania rozmącone jajka, ale ciasto obtoczy je dokładnie i sklei, następnie obtoczyć w tartej bułce, Gotowe krokiety po kilka sztuk na raz smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym klarowanym maśle, lub oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz